5 moestuin tips voor de winter!

moestuin tips

Afgelopen jaar hebben wij genoten van ons eerste moestuintje. Wellicht dat je het via Instagram al gezien hebt. We hadden er nog niet zo heel veel in, want wilden eerste goed kijken wat wel en niet werkt. Nu we een seizoen verder zijn hebben we ‘er wat meer verstand van’ en kan ik ook jou voorzien van tips. Een moestuin is namelijk niet alleen wat voor de zomer. Benieuwd naar wat leuke tips?

1. Haal eruit wat erin zit

Heb je nog plantjes van afgelopen zomer in jouw moestuin staan en zijn deze uitgebloeid? Sommige plantjes raken in rust en bloeien volgend jaar weer. Andere sterven af. Het is dus belangrijk dat je weet wat je hebt staan en welk soort plantje dit is. Haal de dode en kapotte plantjes eruit, zodat de grond zijn voedingsstoffen kan behouden. Ook maak je zo plaats voor andere dingen.

2. Grondzaken

Nu je alles eruit hebt is het belangrijk om de grond te laten herstellen. In de winter maakt de grond weer voedingsstoffen aan die nodig zijn voor volgend jaar. Na het leeghalen kun je het beste jouw moestuin goed omspitten en onkruid verwijderen. Wacht hier niet te lang mee, want wanneer er vorst is lukt dit niet meer zo makkelijk.

3. Wintergroenten

Mocht je nu net voor de winter toch nog wat willen zaaien? Dat kan! Ga dan voor bijvoorbeeld wortel of kropsla. Je zaait ze dan eerst voor onder glas, bijvoorbeeld op je vensterbank. wanneer de kiemblaadjes tevoorschijn komen en groot genoeg zijn kun je ze overplaatsen in je moestuin. Verzorg ze goed, want de weersomstandigheden in de winter geven soms net wat meer uitdaging.

4. Voorbereidingen voorjaar

Nu het moestuin gebeuren op een laag pitje staat is het een goede tijd om na te denken over het nieuwe seizoen. Wat wil je in het voorjaar allemaal gaan zaaien? Wanneer moet dat precies en is voorzaaien nodig of niet? Hier kun je zelf een fijn overzichtje van maken en meteen al wat zaden kopen. Zo heb je ze liggen wanneer je ze in het voorjaar nodig hebt. Groentezaden kopen kan het best via internet. Je hebt hier namelijk ontzettend veel keuze, want weet…van één groente zijn ontzettend veel soorten!

5. Opruimen

Wanneer je klaar denkt te zijn, denk dan ook goed na of er geen rommel meer staat. Wij hebben bijvoorbeeld een moestuinbak op poten. Eronder liggen planken met daarop potjes, een gieter en gereedschap. In de winter heb je dit niet of nauwelijks nodig en dus kun je dit beter opruimen. Hier staat het in een klein kistje in de schuur.

Heb jij al plannen voor jouw moestuin?

– samenwerking –

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mobiele versie afsluiten