5 tips om het nieuwe jaar duurzaam en bewust te starten met o.a. zonnepanelen

Ben jij bezig met duurzaam en bewust te leven? Zo ja, goed zo! Je helpt hiermee om de wereld een beetje mooier te maken voor iedereen. Weet je niet zo goed hoe je het allemaal moet aanpakken en wat jij kunt doen? Of wil je misschien het nieuwe jaar een stukje beter beginnen? Met deze 5 tips komt dat zeker goed!

1. Zonnepanelen

Heel belangrijk, en zeker nu de energieprijzen zo gaan stijgen, zijn zonnepanelen. Wek zelf energie op met je eigen zonnepanelen en druk daarmee jouw maandelijkse kosten voor energie. Naast dat het jou een boel geld in je portemonnee scheelt is het ook nog eens een duurzaam alternatief, want je bent er lekker groen mee bezig. Als je het op de lange termijn gaat bekijken heb je ook nog eens een goede investering, want hiermee verhoog je de waarde van je huis.

2. Stroom of gas?

Stroom of gas…hoe zit het bij jou? Wij gebruiken momenteel beiden, maar koken bijvoorbeeld op stroom i.p.v. gas. Het kan je heel veel opleveren als je deze keuzes bewust gaat maken. Kook je veel? Dan is koken op stroom, bijvoorbeeld d.m.v. inductie, een aanrader. Heb je een centrale verwarming, dan gaat die op gas. Wil je van het gas af? Overweeg dan bijvoorbeeld een warmtepomp of een cv-ketel op stroom i.p.v. gas. Het is voor nu misschien een hele investering, maar die verdien je sneller terug dan je denkt.

3. Bewust leven

Leef jij bewust? Wij maken bijvoorbeeld altijd overal de lampen uit waar we ze niet aan hoeven te hebben. Ook gaat de verwarming uit wanneer het niet nodig is en sluiten we de ramen wanneer het koud is. Wanneer je je bewust bent van al deze dingen kun je veel energie en daarmee geld besparen en ben je ook beter bezig voor het klimaat.

4. Afvalscheiding

Afval scheiden lijkt zo vanzelfsprekend, maar helaas is het dat niet. Er zijn nog genoeg mensen die vanalles in de kliko gooien en er niet naar omkijken. Wordt je ook hiervan bewust en probeer zoveel mogelijk te scheiden. GFT afval kan ik de groene bak (en dus ook die bananenschil, aardappelschillen etc), plastic wordt apart aangeboden, papier gaat in de papierbak en karton verzamel je apart. Elektrische apparaten leveren je apart in, net als lampen, batterijen, inktcartridges etc.

5. Hergebruik

Wanneer iets hergebruikt kan worden, doe dat dan ook. Bewaar bijvoorbeeld potjes of flessen om voedsel in te bewaren. Of wanneer je het niet meer wilt bewaren, geef het dan weg of schenk het aan de kringloop of de voedselbank. Wij houden hier thuis tweemaal per jaar een grote opruimronde en brengen dan veel naar de kringloop, welke hun opbrengsten weer gunnen aan het goede doel.

Hoe duurzaam leef jij?

– samenwerking –

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mobiele versie afsluiten