Wie kinderen heeft weet…het is allemaal duur. Natuurlijk kun je het zo gek maken als je wilt, maar ben je iemand die gaat voor gemak, comfort en mooi dan weet je het wel. Zelf ben ik ook zo iemand. Mijn kindjes hebben alleen maar Pampers luiers, Zwitsal doekjes, beide een Tripp Trapp en slapen in een Puckababy slaapzak (Benthe inmiddels niet meer, maar wel heel lang gedaan). Wat kleding betreft shop ik vaak leuke merken als Z8 en Noppies voor Brody en Name-it en Retour voor Benthe. Kapitalen dat het kost! Natuurlijk is dat een bewuste keuze, maar je kunt ook zelf kleding maken. Zelf ben ik totaal niet handig, maar mijn zusje wel. Daarom dus vandaag 5 tips om zelf kleding voor je kindje(s) te maken!
1. Laat je inspireren
Inspiratie kan moeilijk zijn, maar tegenwoordig is er zoveel keuze in kinderkleding dat je je op internet heel goed kunt oriënteren wat je precies wilt. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een specifiek kledingstuk na te maken, maar je kunt ook allerlei kenmerken uit verschillende kledingstukken samenvoegen in je eigen creatie. Bezoek eens Pinterest en een wereld gaat voor je open!
2. Kies bewust
Ga niet als een gek tekeer met patronen zoeken of zelf maken en stofjes scoren op een stoffenmarkt, maar bedenk je eerst goed wat je wilt en hoe je het wilt. Misschien denk je in je enthousiaste bui wel dat je met knoopjes gaat werken, maar kom je erachter dat dat helemaal niet zo easy is en verander je het plan naar een rits. Denk het goed uit en maak een lijstje voordat je gaat shoppen.
3. Label de kleding
In winkels is het natuurlijk de gewoonste zaak van de wereld: kleding met in de nek een kledinglabel. Om je eigen creatie er goed te laten uitzien kun je er ook voor kiezen om een label erin te maken. Bedenk een leuke naam voor je eigen ‘merkje’ of kies simpelweg voor de naam van je kindje (handig voor op de crèche en op school!).
Kledinglabels laten maken is vrij eenvoudig en je hebt ook nog eens de keuze tussen bedrukte labels en geweven labels. Dat laatste vind ik persoonlijk wat mooier. Je kunt ze vanaf 100 stuks bestellen en het duurt ongeveer vier tot zes weken voordat je ze in huis hebt. 100 stuks lijkt overigens veel, maar ga maar eens na hoeveel kledingstukken er in de kast van je kindje(s) hangen. Dan weet je ook dat je er zo doorheen bent!
4. Maak niet teveel
Kinderen groeien en soms groeien ze ontzettend snel. Zo heeft Benthe praktisch maatje 74 overgeslagen en Brody deed dat met maatje 50. Ga dus niet in je enthousiasme meteen een berg kleding maken, maar beperk je tot hetgeen je kindje op dat moment nodig heeft. Zonde om straks met nieuwe kleding te zitten die ongedragen de zolder op kan.
5. Gedragen en te klein = wegdoen
Zelfgemaakte kleding draagt natuurlijk meer emotie met zich mee dan gekochte kleding. Al moet ik zeggen dat ik met bepaalde kledingstukken van mijn kindjes ook wel een soort van band heb. Het is niet veel, maar die enkele stuks bewaar ik dan ook nog. De rest gaat weg in een zak of wordt verkocht via de rommelmarkt. Hecht er niet teveel waarde aan, ook al zit er zoveel werk in. Probeer het te zien als iets waar je kindje plezier van heeft gehad en waarmee je wellicht iemand anders nog blij mee kan maken.
Zoals ik al zei ben ik zelf niet zo heel handig. Ergens zou ik het wel willen leren, want het lijkt me ontzettend leuk. Tegelijkertijd ben ik ook bang dat mijn gemaakte kleding niet zo stevig is en het tijdens een flinke speelpartij uit elkaar valt. Ben jij wel handig met een naaimachine? Probeer het dan eens! Misschien heb je dan wel een nieuwe hobby gevonden 😉
Zou jij zelf kleding maken voor je kindje(s)?
– samenwerking –
written by