Autorijden blijft vaak wel een dingetje, vooral als je kinderen in de auto hebt. Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig als een malle rijdt. Wij rijden regelmatig over de autoweg en dan zie je soms taferelen waarbij je blij bent dat het goed is afgelopen. Levensgevaarlijk soms. Natuurlijk kunnen we ons niet beschermen tegen de rijstijl van iemand anders, maar er zijn wel dingetjes die je zelf kunt doen als het gaat om veiligheid tijdens het autorijden. Vandaag wat tips!
1. Autostoel
Met stip op nummer één staat toch wel de autostoel. Je kinderen MOET je echt altijd, ja ook die paar honderd meter, in een goedgekeurd autostoeltje zetten en vastmaken. Controleer hierbij altijd of het stoeltje goed vast zit en of de riempjes goed genoeg aangetrokken zijn. Bij een onverwachte rempartij kan je kindje namelijk sneller tussen de riempjes uit geslingerd worden en dat is zeker het laatste wat je wilt. Dit geldt overigens ook voor een maxicosi.
2. Jas uit
Dit geldt nog niet zozeer voor jezelf, maar meer voor je kinderen. Als ze in een autostoeltje zitten kun je het beste hun jas uit doen. Een jas vormt namelijk een extra laag, met daarin ook vaak veel lucht, die een ruimte vormen tussen de riempjes en je kindje. Bij hard remmen wordt deze lucht eruit geperst, waardoor er teveel ruimte ontstaat en je kindje alsnog uit het stoeltje vliegt.
3. Glashamer
Klinkt misschien vergezocht, maar stel je raakt te water met je auto. Veel auto’s hebben elektrische ramen en die doen het niet als je met je auto in het water ligt. Met een ander voorwerp is het moeilijk om je ramen kapot te slaan, een glashamer is hier speciaal voor ontwikkeld. Altijd in je auto hebben dus! Oja…leg hem niet in de kofferbak, want dan heb je er praktisch gezien nog niets aan.
4. Blusapparaat
Natuurlijk bel je hulpdiensten als je motor vlam vat, maar soms moet je snel kunnen handelen en dan is een blusapparaat zeker noodzakelijk. Om erger te voorkomen kun je de brand bij de motor blussen. Ben je bang dat je niet weet hoe je hem moet gebruiken als je eenmaal in paniek bent? Er zijn vast en zeker andere mensen op de weg die stoppen en je ermee kunnen helpen!
5. Gevarendriehoek en veiligheidshesjes
Jaren geleden, toen ik nog met mijn ouders op vakantie ging, hebben we een keer langs de weg gestaan met een klapband. Gelukkig konden we toen bovenop een helling staan zodat eventueel verkeer ons niet kon raken. In elke situatie is het dan belangrijk dat je een veiligheidshesje aan doet en een gevarendriehoek ruim voor (of eigenlijk achter) je auto plaatst. Zo kan het verkeer, ook in de schemer of zelfs het donker, je zien.
Naast deze vijf punten is het natuurlijk altijd belangrijk om je aan de verkeersregels (dus ook de snelheid) te houden en goed verzekerd de weg op te gaan. Een WA-verzekering is hoe dan ook verplicht. Voor het geval je schade toebrengt aan anderen. Maar ook schade aan je eigen auto kun je prima verzekeren. Bijvoorbeeld bij Centraal Beheer. Zorg dat je de gegevens van je verzekering bij de hand hebt. Je kunt ze maar zo nodig hebben.
Heb jij nog een tip voor veiligheid in de auto?
– samenwerking –
written by