Afvallen? Doe het wel verantwoord

gezond afvallen

Onze tijd wordt sterk gekenmerkt door een bijna collectief verlangen naar slank zijn. Voor veel mensen is het dat ook vanzelfsprekend dat zij dag na dag bezig zijn met hun voeding en beweging. Maar hoe vanzelfsprekend is onze hang naar wat wij het ‘ideale lichaam’ beschouwen eigenlijk als je je bedenkt dat de Romeinen een ‘vol’ postuur juist idealiseerde? Ook buiten ‘het Westen’ kijkt men heel anders tegen het ‘ideale lichaam’ aan. Natuurlijk is er over het algemeen niets mis met letten op je gewicht. Er zijn genoeg manieren om dit op een gezonde en verantwoorde manier te doen. Waar sommigen kiezen voor een holistisch dieet, gebruiken anderen liever een hulpmiddel zoals afslankdruppels.

Verantwoord afvallen 

Een gezond en uitgebalanceerd dieet en veel lichaamsbeweging liggen aan de basis van een verantwoorde levensstijl. Om overgewicht te voorkomen is het belangrijk om veel groenten en fruit te eten en minstens één keer per dag flink te bewegen. Natuurlijk is er in een verantwoorde levensstijl ook ruimte voor minder gezonde gewoontes, zoals een gezellig avondje borrelen of een heel weekend op de bank hangen. De sleutel is in veel gevallen vooral ‘balans’. Om een gezond gewicht te behouden moet er genoeg afwisseling zijn tussen ‘junkfood’, zoals patat en pizza, en caloriearme maaltijden. Als je een heel weekend op de bank hebt gehangen, ga dan de volgende paar dagen naar buiten voor een flinke wandeling. In veel gevallen voel je zelf deze balans wel aan. 

Ook goed om te onthouden 

Afvallen is in principe niet slecht. Veel mensen voelen zich fitter en gezonder als zij wat van hun lichaamsgewicht verloren zijn en lekker veel gaan sporten. Toch is het altijd goed om je te bedenken waarom je wilt afvallen. Voel je je bijvoorbeeld beïnvloed door beelden op sociale media of hebben mensen om je heen een negatief effect op jouw lichaamsbeeld? Onthoud hierbij dat mooi zijn niets te maken heeft met hoeveel je weegt. Niet slank hoeft daarbij niet altijd ‘niet gezond’ te betekenen. In de meeste gevallen is het belangrijkste om een constant gewicht te behouden en vooral niet te veel te schommelen met het gewicht. Ook is het zo dat een constant verlangen naar dun zijn veel mensen veel energie kost, energie die ze ook in andere dingen kunnen stoppen. Als je merkt dat je veel bezig bent met afvallen, helpt het vaak om je te omringen met mensen die hier minder mee bezig zijn. Je zult merken dat dit een positieve invloed op je zal hebben. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mobiele versie afsluiten