Pigmentvlekken: veel mensen hebben er last van op de huid. Welke huidskleur of welk huidtype je ook hebt, je kunt ermee te maken krijgen. En dat is best vervelend. Hoe ontstaan pigmentvlekken eigenlijk? En hoe pak je ze aan? Je leest er meer over in dit artikel!
Soorten pigmentvlekken
Pigmentvlekken bestaan in verschillende soorten en vormen. Zo kun je sproeten al zien als pigmentvlekken: dit zijn goedaardige vlekjes op de huid. Sproeten zijn een opeenhoping van pigment, net zoals andere pigmentvlekken. Je kunt ook last hebben van ouderdomsvlekken, door overmatige blootstelling aan de zon. Ook Poikiloderma van Civatte is een vorm van pigmentvlekken, tevens bekend als zonnehals. Dan is er nog melasma, wat we ook wel zwangerschapsmasker noemen. Zo zie je, de ene pigmentvlek is de andere niet. Wel kun je verschillende soorten pigmentvlekken aanpakken. Heb je pigmentvlekken in het gezicht die je wilt verminderen? Met een peeling gezicht pigmentvlekken kun je de pigmentatie verminderen. Dat is vaak wenselijk, zeker als pigmentvlekken heel zichtbaar zijn. Bij hyperpigmentatie is er een ophoping van pigment aanwezig in delen van de huid, wat kan leiden tot grote vlekken. Ook dat wil je aanpakken.
Ontstaan van de vlekken
Een overmatige productie van melanine zorgt voor het ontstaan van pigmentvlekken op de huid. De zon speelt vaak een rol bij het ontstaan. Door overmatige blootstelling aan zonlicht ontstaan deze vlekken namelijk. Dit is dan ook de reden dat je pigmentvlekken vaak terugvindt in het gezicht, in de hals en op de handen. Maar ook na wondjes of ontstekingen van de huid kan pigmentatie ontstaan. Bijvoorbeeld bij acne, wat bekend staat als post-inflammatoire hyperpigmentatie (of: PIH). Melasma, het zwangerschapsmasker, heeft dan weer deels een hormonale oorzaak. Deze pigmentatie ontstaat door de invloed van zonlicht in combinatie met een wisseling in de hormonen.
Pigmentvlekken aanpakken
Het aanpakken van pigmentvlekken doe je met peeling, oftewel het verwijderen van oude, oppervlakkige huidcellen. Dit is ook wel bekend als exfoliëren. Verschillende vormen van peeling zijn effectief bij de aanpak van de vlekken. Je kunt een professionele behandeling of een chemische peeling laten doen. Hierdoor kan je huid rood worden en gaan schilferen. Maar ook zijn er veel serums en crèmes met peelende ingrediënten om te gebruiken, wat je gewoon zelf thuis kunt doen. Verschillende anti-pigment ingrediënten dragen bij aan de vermindering van pigmentatie. Zo pak je met vitamine C pigmentvlekken aan. Na een peeling zijn de pigmentvlekken significant minder, als de juiste doeltreffende ingrediënten aanwezig zijn in het product dat je gebruikt. Naast vitamine C zijn ook ingrediënten zoals retinoïde, niacinamide en glyolzuur werkzaam.
Nieuwe vlekken voorkomen
Pigmentvlekken aanpakken is één ding. Je wilt daarnaast voorkomen dat er (veel) nieuwe pigmentvlekken ontstaan! De beste tip die we je hiervoor kunnen geven? Kies voor goede zonnebescherming. Schadelijke straling van de zon zorgt namelijk meestal dat de vlekken ontstaan op je huid. De juiste zonnebrandcrème gebruiken is dus absoluut een must. Doe dit het hele jaar rond, welk seizoen het ook is.
Meer vlekken na peeling
Tot slot is ook belangrijk om te weten dat je huid soms extra vatbaar wordt voor pigmentatie na peeling. Vooral als je kiest voor intensieve peeling verhoog je dit risico. Er kunnen dan namelijk ontstekingen ontstaan, die leiden tot post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH). Vooral apparaten op basis van energie of warmte, zoals radiofrequentieapparaten of lasers, kunnen hyperpigmentatie en melasma verergeren. Let er dus altijd op dat je kiest voor de juiste verzorgingsproducten en behandelingen. Een dermatoloog of arts kan je hierbij helpen als je er zelf niet uitkomt. En kies altijd voor een ervaren arts bij een professionele behandeling tegen pigmentvlekken. Is het wel gelukt om de vlekken te verminderen, met huidverzorging of een professionele behandeling? Dan is het alsnog belangrijk om op te letten. Ga namelijk niet volop in de zon zitten, in ieder geval de eerste maanden tot een jaar na behandeling. En bescherm je huid altijd tegen de zon. Anders kan de pigmentatie weer terugkomen, soms zelfs erger dan daarvoor. En dat wil je nu juist voorkomen!
Voor wie last heeft van pigmentvlekken, is er goed nieuws: er valt iets aan te doen. Bedenk hoe jij dit gaat aanpakken. En wees je er vervolgens van bewust dat je het ontstaan van nieuwe pigmentvlekken tegengaat. Daar is je huid je dankbaar voor!
written by