Drones zijn mooi ‘speelgoed’. Je vliegt met een op afstand bestuurbaar vliegtuigje en ondertussen kun je de mooiste luchtbeelden maken. Ideaal voor je social media als je veel volgers wilt verzamelen voor je account. Maar het is niet zo simpel als een drone kopen en deze oplaten. We bespreken vijf zaken om rekening mee te houden rondom drones.
Drone registreren
Een drone met camera moet volgens de nieuwe EU-regels die sinds 2021 van kracht zijn altijd geregistreerd worden door de exploitant. In Nederland doe je dat bij het RDW. Dat kun je eenvoudig online regelen, maar het kost je wel 23 euro. In ruil daarvoor krijg je een exploitantnummer toegewezen dat je ten dele zichtbaar moet aanbrengen op je drone, bijvoorbeeld door het uit te printen, uit te knippen en onder een plakbandje op je drone te plakken. Je registratie moet je jaarlijks voor hetzelfde bedrag verlengen om met je drone te mogen blijven vliegen.
Dronebewijs
Voor de meeste drones geldt daarnaast ook dat je een kennistest moet afleggen en een Europees dronebewijs moet hebben om ermee te mogen vliegen. Dit geldt voor alle drones die meer dan 249 gram wegen. De kennistest en het dronebewijs zijn gebonden aan de persoon en niet aan een specifieke drone, zoals wel het geval is met het exploitantnummer. Zie het als een pilotenbewijs. Als je het basiscertificaat hebt, mag je tot op 50 meter afstand van bebouwing met je drone vliegen en ben je verplicht je drone in het zicht te houden. Je mag niet over mensenmenigtes vliegen. Om meer te mogen, heb je een aanvullend certificaat nodig voor de ‘specifieke’ categorie dronevluchten.
CE-label
Vanaf 2023 een stelt de EU een zogenaamd CE-label verplicht dat aantoont dat drones aan de gestelde eisen voldoen. De onduidelijkheid hierover maakt dat veel drones die momenteel op de markt zijn nog niet in het bezit zijn van dat CE-label. Drones zonder CE-label belanden uiteindelijk in de A3 subcategorie, wat inhoudt dat je maar liefst 150 meter afstand dient te houden van mensen en bebouwing. Uitzonder daarop zijn drone die minder dan 250 gram wegen. Deze blijven in de A1 categorie, waarbij de te behouden afstand ‘slechts’ 50 meter betreft.
Verdere beperkingen
Ook met de juiste papieren mag je niet zomaar overal vliegen. Zo mag je in de aanvliegroutes van vliegvelden geen drone oplaten. Ook in de buurt van militaire terreinen en boven natuurgebieden kun je met beperkingen te maken krijgen. De software van de drone laat je dit doorgaans vanzelf weten. Verder is het jouw verantwoordelijk om niet de privacy van mensen te schenden.
Buiten de EU
Buiten de Europese Unie moet je er rekening mee houden dat elk land zijn eigen regels erop na houdt met betrekking tot drones. Het is belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent voordat je in het buitenland een drone oplaat om te voorkomen dat je jezelf in de nesten werkt met de lokale politie. Overigens zijn er ook landen waar je je drone überhaupt niet mag invoeren, en dat zijn nog interessante vakantielanden ook: Turkije, Cuba, Thailand en Marokko.
Er is nogal wat om rekening mee te houden dus wanneer je een drone aanschaft en gebruikt. Het handigst is om een kleine drone van 249 of minder te nemen. Deze bestaan en ontsnappen aan de verplichting van de kennistest en het dronebewijs, plus ze blijven ook zonder CE-label in de A1-categorie.
written by