Onze verbouwing, hét thema dit jaar haha! Momenteel ligt het even stil, want we wachten op de kozijnen. Wij zijn momenteel de eerste in de straat en de buurt (met hetzelfde type huis) met een erker aan huis en ik krijg soms her en der al wat vraagjes erover. Opmerkingen ook. Gelukkig zijn die positief, iedereen vindt het heel mooi worden. Gelukkig, want wij zijn er tot nu toe zelf ook blij mee! Er is wel het nodige geregel aan vooraf gegaan. Wat vertel ik je vandaag.
Omdat mijn man zelf in de bouwwereld zit en een bouwkundige opleiding heeft gedaan is het niets vreemds voor hem en weet hij precies hoe en wat. Dat maakt alles wel wat makkelijker, al kan het ook in je nadeel werken. Alles wordt tot in de puntjes uitgedacht.
Het uitwerken van een idee
Toen wij het idee hadden om achter een aanbouw te maken, kwam mijn man met het idee om ook een erker te laten maken. Onder het mom “als we dan toch bezig zijn…” zijn we verder gaan denken over het idee en besloten we dit ook mee te pakken. Omdat onze zithoek niet al te groot is, zou een erker voor ons veel verschil maken wat ruimtelijk gevoel betreft. Maar juist dan begint het, want wat wil je precies? Een erker is een erker zou je denken, maar er zijn zoveel mogelijkheden en opties. Hoe je erker eruit moet zien bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Zo kozen wij voor een muurtje onder het raam, een raamindeling van drie ramen en drie bovenramen aan de voorkant en een zijraam met bovenraam en bovenin een afwerking met een boei. Een boei is een soort van houten plaat die het geheel afmaakt. Het is een wat klassiekere erker, maar ziet er evengoed eigentijds uit.
Papieren in orde
Omdat je aan het vooraanzicht van je huis gaat bouwen moet je je papierwerk in orde hebben. Zo hebben wij een vergunning moeten aanvragen en daarvoor moet je ook een tekening van de huidige situatie en de nieuwe situatie hebben. Mijn man heeft dat zelf gemaakt, maar normaal moet je daar iemand voor inschakelen. Heb je een ouder huis en ga je hiervoor slopen en/of deels het dak vernieuwen, vraag je dan af of je een asbestinventarisatie moet laten doen. In oude huizen kan dit namelijk nog wel eens zitten. Heb je alle papieren en vergunningen? Dan is het tijd voor de volgende stap.
Aannemer
Uiteraard hebben we voor beide projecten dezelfde aannemer. Nouja…eigenlijk is het een bouwbedrijf en houd mijn man zelf ook wat toezicht. Ben je niet bekend met de bouwwereld, schakel dan fijn een aannemer in. Belangrijk is dat je je idee goed overbrengt. Het is dus niet alleen een kwestie van de tekening afgeven en that’s it, maar denk wat verder en overleg elk detail met degene die bij jou aan het werk is. Denk bijvoorbeeld aan het soort dorpel, de kleur steen, de hoogte van het dak, de afwerking, maar ook de afwerking aan de binnenkant zoals stopcontacten, lichtpunten etc. Er is superveel om over na te denken, maar doe dit echt. Zo krijg je achteraf nergens spijt van.
Voor ons zit er al een groot deel op, al moet er ook nog een groot deel komen. In januari wordt alles (als het goed is) afgemaakt en ergens in februari zullen we de ruimtes in gebruik kunnen nemen. We moeten namelijk nog overal verven en een nieuwe vloer leggen.
Zou jij graag een erker willen?
– samenwerking –
written by