Goed met financiën: zo krijg je grip op je maandelijkse uitgaven

uitgaven

Het bijhouden van je financiën behoort waarschijnlijk niet tot je meest favoriete taken, maar het is wel erg belangrijk. Door je maandelijkse uitgaven inzichtelijk te maken, krijg je er meer grip op en kun je uiteindelijk zelfs geld besparen. En geld besparen betekent sparen, voor een leuke vakantie bijvoorbeeld. Maar waar begin je? Ik leg het je uit. 

Voordelen van een financieel overzicht

Het bijhouden van je inkomsten en uitgaven heeft vele voordelen. Een eerste voordeel is dat je je bewust wordt van het bedrag dat je maandelijks uitgeeft. Als je hier geen idee van hebt, is er een grote kans dat je veel meer uitgeeft dan je denkt. Doordat je je bewust wordt van je uitgaven, zal je ook sneller minder uitgeven. Stel dat je je uitgaven opschrijft en er achter komt dat je maandelijks €100,- meer aan boodschappen uitgeeft. Waarschijnlijk schrik je hiervan en zal je in het vervolg meer op de prijs van je boodschappen letten. En zo geldt het met elke categorie. Tot slot zorgt minder uitgeven voor geld besparing, waardoor je geld kunt sparen. Als je maandelijks €50,- bespaart heb je aan het eind van het jaar €600,- aan spaargeld. Naast deze financiële voordelen, zorgt een financieel overzicht ook voor zelfvertrouwen: doordat je weet wat er per maand uitgaat en binnenkomt, zul je je zelfverzekerder voelen over je financiële situatie. 


1. Begin met het bijhouden van je inkomsten

Het begin is simpel: schrijf op wat je maandelijkse inkomsten zijn. Denk hierbij niet alleen aan je loon of andere verdiensten, maar ook aan de volgende dingen: zorgtoeslag, een lening, huur die je krijgt en bijvoorbeeld studiefinanciering. Tel deze inkomsten bij elkaar op. 

2. Schrijf je uitgaven op

Nu je weet wat je maandelijkse inkomsten zijn, kun je je uitgaven gaan bijhouden. Schrijf een maand (of een aantal maanden) al je uitgaven op. Dit kan in een ouderwets schriftje, maar je kunt het ook in de notities op je telefoon doen. En wil je het echt professioneel aanpakken, houd je uitgaven dan bij in Excel. Onze tip: neem één moment aan het einde van de maand om al je uitgaven op te schrijven. Als je alleen met pin betaalt, kun je al je uitgaven in je mobiel bankieren app vinden. Ga naar je rekening, en klik op “uitgaven”. Het enige dat je dan hoeft te doen, is alles over schrijven. 

3. Verdeel ze onder in categorieën

Waarschijnlijk heb je nu een grote lijst met verschillende soorten uitgaven. Om meer overzicht te krijgen, kan het fijn zijn om ze onder te verdelen in categorieën. Denk daarbij aan de volgende categorieën: 

  • Vaste uitgaven of vaste lasten: uitgaven die regelmatig terugkomen en steeds ongeveer even hoog zijn. Deze uitgaven kun je niet zomaar bezuinigen en komen meestal maandelijks terug. Hier vind je meer tips om je vaste lasten te berekenen.

  • Incidentele uitgaven: uitgaven die je af en toe doet.

  • Dagelijkse uitgaven: uitgaven die je heel regelmatig (bijna dagelijks of wekelijks) doet.

Als je je uitgaven hebt onderverdeeld, kun je per categorie het totaalbedrag uitrekenen. 

4. Tel je uitgaven bij elkaar op

Je weet nu wat je per categorie uitgeeft per maand. Nu kun je al je uitgaven bij elkaar optellen, zodat je weet wat je maandelijks uitgeeft. Als je dit weet, weet je ook wat er maandelijks aan inkomsten moet binnenkomen om rond te komen of zelfs te sparen. 

5. Bekijk waar je kunt besparen

Je weet nu wat je inkomsten en precieze uitgaven zijn. Dat betekent dat je ook weet wat je per maand te veel uitgeeft, of welke uitgave zelfs helemaal niet nodig is. Deze kennis kun je gebruiken om geld te besparen. 

In één keer grote bedragen besparen gaat vaak lastig, dus denk in kleine stappen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met €40,- per maand, dus door €10,- per week minder aan boodschappen uit te geven. Door te besparen in kleine stappen, voelt het minder onbereikbaar en zal je eerder je doel bereiken. En gaat dat je makkelijk af? Dan doe je er de maand daarna een schepje bovenop. Zo kun je elke maand een beetje meer besparen, en heb je aan het eind van het jaar veel minder uitgaven én een lekker bedrag op je spaarrekening. 


Uitgaven bijhouden met de Dyme app

 Geen zin om zelf je uitgaven bij te houden? Download de app van Dyme en de rest gaat vanzelf. De app zorgt voor een financieel overzicht, waardoor je altijd op de hoogte van je uitgaven en inkomsten bent. Je kunt instellen wat je ergens maximaal aan wil uitgeven, en krijgt een melding als je hier overheen gaat. Door middel van budgetten motiveert de app je om te sparen voor je spaardoelen. En betaal je teveel voor een abonnement? Dyme geeft dit aan en helpt je bij het opzeggen. 

Heb jij jouw uitgaven elke maand overzichtelijk?

– samenwerking –

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mobiele versie afsluiten