Hoe aromatherapie jou kan helpen

Hoe aromatherapie jou kan helpen

De term ‘aromatherapie’ valt steeds vaker. We zien of horen het wel eens voorbijkomen maar weten vaak niet precies wat het inhoudt. Een spa of sauna met lekkere geuren komt al in de buurt maar de wereld van aromatherapie reikt veel verder. Mocht je meer te weten willen komen over dit onderwerp en antwoord willen krijgen op de vraag ‘Hoe werkt aromatherapie?’, lees dan vooral verder.

Wat is aromatherapie?

In de oudheid werden oliën, balsems en hars al gebruikt voor religieuze en medische doeleinden. Vanaf de 19de eeuw zien we het gebruik hiervan ook terug in de Westerse geneeskunde. Aromatherapie is het therapeutisch of medisch toedienen van essentiële oliën om de gezondheid van lichaam, hoofd en geest te verbeteren. Essentiële oliën zijn te verkrijgen uit de meeste plantaardige materialen, zoals groenten, zaden en bloesem. Met meer dan honderd verschillende soorten essentiële oliën is er voor bijna elk doeleinde wel een geschikte soort te vinden. De manier waarop aromatherapie werkt is nog altijd niet volledig bekend maar doorgaans wordt er verklaard dat de chemische deeltjes in de oliën de geurreceptoren triggeren. De receptoren sturen vervolgens een signaal naar het limbisch systeem in de hersenen. Dit deel is verantwoordelijk voor bijvoorbeeld emoties en bloeddruk maar beheert ook de hormoonbalans. Niet zo gek dus dat geurtjes een effect hebben op ons lichaam.

Hoe gebruik je aromatherapie?

De eerste manier om aromatherapie te gebruiken is hierboven al benoemd, het inademen van essentiële oliën. Dit kan bijvoorbeeld doormiddel van verdampers, luchtbevochtigers, geurstokjes en wierook. Een nog betere manier is het gebruik van essentiële oliën tijdens een stoombad. Het stoombad zorgt er namelijk voor dat de luchtwegen open gaan en de oliën beter ingeademd kunnen worden. Daarnaast kan aromatherapie ook gebruikt worden via absorptie door de huid. Denk hierbij aan zalfjes, lotions, shampoos en andere huidverzorgingsproducten. Bovendien kunnen essentiële oliën toegevoegd worden aan massageolie om de bloeddoorstroming en huidabsorptie te bevorderen. Gebruik de essentiële oliën nooit direct op de huid maar meng ze altijd met een ander middel en test dit eerst op een klein stukje huid voordat je je volledig insmeert.  

De voordelen van aromatherapie

Aangezien de werking van aromatherapie nog niet uitvoerig is getest in de wetenschap is het lastig om te zeggen welke voordelen er daadwerkelijk zijn. Toch zijn er een aantal werkingen die positieve resultaten hebben opgeleverd en beschouwd kunnen worden als een succesvolle vorm van therapie. Aromatherapie wordt altijd gebruikt als een aanvulling op een reguliere behandeling, het is namelijk een alternatieve vorm van therapie. Ook is de werking per olie verschillend. Er zijn een aantal ziekten waarbij aromatherapie ondersteuning kan bieden. Zo wordt het gebruikt bij patiënten die kampen met astma, slapeloosheid, depressie en kanker. Andere voordelen die deze therapie kan bieden zijn een vermindering van stress, een verhoging van de weerstand, verbetering van de vertering en het hanteren van pijn. Om te kijken welke voordelen aromatherapie voor jou kan opleveren is het goed om een beetje te experimenteren met verschillende oliën om uit te vinden wat het gewenste resultaat levert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten