Houten vloeren voegen warmte, karakter en stijl toe aan elke ruimte. Ik ben er dol op! Ze zijn duurzaam, tijdloos en kunnen, mits goed onderhouden, jarenlang meegaan. Maar net als elk natuurproduct hebben houten vloeren regelmatig onderhoud nodig om er op hun best uit te blijven zien. In dit artikel geef ik je enkele fijne tips voor het onderhouden van houten vloeren, zodat je er langer van kunt genieten.
1. Dagelijks reinigen
Het dagelijkse onderhoud van een houten vloer is relatief eenvoudig en op zich snel gebeurd. Stof, zand en ander vuil kunnen namelijk schadelijk zijn voor de vloer, omdat ze kleine krasjes kunnen veroorzaken. Gebruik bijvoorbeeld een zachte bezem om vuil te verwijderen. Gebruik je de stofzuiger? Zorg er dan voor dat deze een zachte borstel heeft en geen harde onderdelen die krassen kunnen veroorzaken. Dweilen geeft een snelle opfrisbeurt. Dit kan met een droge of lichtvochtige microvezel dweil. Voorkom dat de vloer te nat wordt, want overtollig water kan leiden tot kromtrekken of vlekken op de vloer.
2. Periodieke dweilen
Hoewel houten vloeren, ook van de vloeren zaak, niet te vaak nat mogen worden, is het soms nodig om de vloer goed te dweilen voor een diepere reiniging. Gebruik een licht vochtige dweil. Wanneer je regelmatig je vloer bijhoudt zul je niet als een gek hoeven liggen boenen. Een mop zou ik zelf mijden, aangezien deze soms net wat te nat kan zijn. Vermijd ook agressieve schoonmaakmiddelen, aangezien deze de beschermende afwerklaag van je vloer kunnen aantasten en beschadigen. Laat na het dweilen nooit water op de vloer staan. Zelfs kleine plasjes kunnen het hout beschadigen. Droog de vloer dan ook goed af met een droge doek wanneer je per ongeluk gemorst hebt.
3. Vlekken verwijderen
Wanneer je net als ik kinderen in huis hebt is het onvermijdelijk dat er soms vlekken ontstaan op je houten vloer. Wanneer je er meteen bij bent om schoon te maken voorkom je dat deze vlekken in de vloer trekken. Olie- of vetvlekken wrijf je weg met een zachte doet met een beetje milde zeep. Voor inkt- en voedselvlekken gebruik je een lichtvochtige doek met eventueel een speciale houtreiniger om de vlek te verwijderen. Test dit altijd eerst even uit op een onopvallende plek. Heb je last van hardnekkige vlekken? Gebruik dan water en witte azijn (1:1 verhouding), maar weer hier voorzichtig mee en test dit ook altijd vooraf even uit.
4. Bescherming van de vloer
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen en daarom is het goed om je vloer te beschermen. Hoe? Er zijn verschillende manieren om je houten vloer te beschermen tegen slijtage en schade. Plaats bijvoorbeeld viltjes onder de poten van stoelen, tafels en andere meubels om krassen te voorkomen. Zeker bij meubels die regelmatig verschoven worden is dit een aanrader. Maak deze ook regelmatig schoon. Bij de ingangen van je huis leg je deurmatten om vuil en zand tegen te houden. Hakken en scherpen voorwerpen kun je het beste vermijden. Doe ze uit in de hal en loop vervolgens op je sokken of zachte sloffen verder. Tot slot kun je een vloerbeschermer gebruiken bij bijvoorbeeld je bureau. Deze transparante beschermer onder een bureaustoel kan veel schade voorkomen.
5. Onderhoudsbeurt en opnieuw olieën of lakken
Afhankelijk van het type afwerking (geolied of gelakt) heeft een houten vloer om de zoveel tijd een grondigere onderhoudsbeurt nodig. Een geoliede houten vloer moet af en toe opnieuw in de olie worden gezet. Hiermee bescherm je de vloer tegen vlekken en slijtage. Olie voedt het hout en zorgt ervoor dat het er langer mooi uitziet. Een gelakte vloer heeft minder vaak onderhoud nodig dan een geoliede vloer, maar een nadeel is dat na verloop van tijd de laklaag kan slijten. Als de vloer zijn glans begint te verliezen of er kale plekken ontstaan, is het tijd om hem opnieuw te laten lakken.
written by