Hoe zit het met jouw financiële status? Zo weet je het!

Hoe zit het met jouw financiële status? Zo weet je het!

Als het om financiën gaat is het soms best een vage wereld. Heel ingewikkeld ook, want er komt zoveel bij kijken. Zeker wanneer je bijvoorbeeld een huis wilt kopen. Tegenwoordig is dat niet meer zo’n makkelijke klus en dien je een aardig spaarcentje te hebben wil je überhaupt wat kunnen kopen. Gelukkig is het veel makkelijker wanneer je meer inzit hebt in jouw financiële status. Heb je geen idee? Ik geef je vandaag een paar tips om dit helder te krijgen.

Eigen inzicht

Alles begint natuurlijk met eigen inzicht krijgen. Doet jouw partner de administratie en heb je zelf geen idee wat er binnen komt en er weer uit gaat? Dan is het tijd om daar verandering in te brengen. Ik ben namelijk van mening dat beide partners moeten weten hoe hun financiële status ervoor staat. Je kent de tv-programma’s vast en zeker wel waar de vrouw of man soms helemaal geen idee heeft dat ze bergen met schulden hebben. Ik kan dan alleen maar denken, hoe dan?! Je hebt samen een leven opgebouwd en bent dan ook samen verantwoordelijk voor het geld. En stel dat jouw partner overlijdt…dan is het natuurlijk wel zo fijn om zelf alles te kunnen oppakken. Eigen inzicht is dus heel belangrijk, maar hoe begin je daarmee wanneer je het nog niet hebt? Maak bijvoorbeeld heel simpel een spreadsheet met alle inkomsten en uitgaven. Houdt dit op vaste dagen in de week (of één dag in de week) bij, zodat het overzichtelijk blijft. Op die manier zie je heel simpel wat je overhoudt.

Sparen

Sparen jullie? Dan is het fijn om ook te weten wat er gespaard is. Bekijk dit eens samen, want dit kun je heel makkelijk zien in jouw online internetbankieren omgeving. Mijn tip is om vervolgens elke maand een vast bedrag te sparen en dit automatisch in te stellen, zodat het op een vaste dag van de maand wordt overgeschreven op jouw spaarrekening. Op die manier kun je ook makkelijk uittellen hoelang het nog duurt voordat je jouw spaardoel bereikt hebt. Eventueel extra geld kun je tussendoor altijd inleggen om het proces te versnellen. Heb je meerdere spaardoelen? Maak dan meerdere potjes aan. Zo blijft elk spaardoel overzichtelijk.

Hypotheek

Wanneer je een hypotheek hebt is het ook belangrijk om te weten wat dit per maand kost. Heb je nog geen eigen huis en ben je op zoek naar een koophuis? Dan is het belangrijk om te weten wat je kunt lenen alvorens je gaat bieden. Op die manier weet je zeker dat je genoeg buffer hebt voor dat droomhuis en kom je niet voor teleurstellingen te staan. Zo kun je bijvoorbeeld jouw maximale hypotheek berekenen zodat je weet tot welke mate je kunt overbieden.

Verzekeringen

Hoeveel betaal jij elke maand aan jouw verzekeringen? Soms kan het goed zijn om dit eens uit te zoeken, want al deze dingen worden maandelijks automatisch afgeschreven en na jaren heb je totaal geen idee meer van hetgeen jij elke maand weer betaalt. Wij gaan er altijd elk jaar voor zitten en gaan opnieuw vergelijken. Soms kan het namelijk ergens anders een stuk goedkoper.

Andere geldzaken

Tot slot heb je nog allerlei andere geldzaken. Wat het ook is, het is prima zolang jij weet dat je het goed kunt betalen en kunt missen. Jouw financiële status helder hebben is voor iedereen een must, want alleen op die manier kun je ook financieel groeien en beter worden.

– samenwerking –

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mobiele versie afsluiten