Ben je van plan om een huis te kopen? Dan heb je het waarschijnlijk al behoorlijk druk met het afstruinen van Funda en het plannen van bezichtigingen. Iets anders waar je mee te maken gaat krijgen, is het afsluiten van verzekeringen. Veel mensen vinden dit niet het leukste deel van het proces, wat te begrijpen is. Om het iets makkelijker te maken, leggen we je in dit artikel uit met welke verzekeringen je te maken gaat krijgen en wat ze inhouden. Laten we beginnen!
Opstalverzekering
De eerste verzekeringspolis waar je mee te maken gaat krijgen, is de opstalverzekering. Deze polis wordt ook wel de woonhuisverzekering genoemd. Meestal wordt deze verplicht gesteld door je hypotheekverstrekker. Dat zit als volgt: Met deze polis ben je beschermd tegen schade aan het huis dat je wilt kopen. Denk bijvoorbeeld aan schade door een storm of door een inbraak. Voor je hypotheekverstrekker is je huis het onderpand van de verstrekte lening. Het is dus belangrijk dat de waarde van het huis in een bepaalde mate beschermd is. Dat gebeurt met deze verzekering. Vandaar dat deze verplicht is bij het kopen van een huis met een hypotheek.

Inboedelverzekering
Een andere verzekering die vaak wordt gekozen door huizenkopers, is de inboedelverzekering. Deze verzekering biedt dekking voor schade aan de losse spullen in je huis, ook wel je inboedel genoemd. Dit omvat een breed scala aan items, van meubels en elektronica zoals laptops en tv’s, tot persoonlijke bezittingen zoals kleding en sieraden. In het geval dat deze items beschadigd raken door bijvoorbeeld brand, wateroverlast of diefstal, dan kun je een vergoeding krijgen van je verzekeraar. Met deze vergoeding kun je de beschadigde items laten repareren of vervangen. Het is belangrijk om te weten dat de dekking en voorwaarden kunnen variëren tussen verschillende verzekeraars, dus het is raadzaam om polissen te vergelijken voordat je er een afsluit.
Rechtsbijstandverzekering
De rechtsbijstandverzekering is een belangrijke polis voor huizenbezitters. Het bezit van een huis brengt bepaalde risico’s met zich mee, waaronder het risico op juridische conflicten. Dat is waar je jezelf tegen verzekert met deze polis. Prettig, want zoals je vast wel weet, kunnen de kosten van een juridisch conflict behoorlijk in de papieren lopen. Raak je verwikkeld in een conflict, dan zorgt je verzekeraar ervoor dat je een jurist toegewezen krijgt. Deze hoef je niet zelf te betalen. Verlies je een zaak en moet je proceskosten betalen, dan kun je ook die vergoed krijgen van je verzekeraar.
Woonverzekering
Het is duidelijk dat er veel verzekeringen komen kijken bij het bezitten van een huis. Als dit overweldigend lijkt, kun je overwegen om een woonverzekering af te sluiten. Een woonverzekering is een bundel die meestal de opstal-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering combineert. Door deze verzekeringen samen af te sluiten, bespaar je vaak op de totale premie en heb je al je woonverzekeringen netjes op één plek. Bovendien weet je zeker dat je niet onderverzekerd bent, omdat de dekkingen van deze verzekeringen doorgaans goed op elkaar zijn afgestemd.

written by