Je huis verduurzamen doe je zo!

duurzame tips

We hebben allemaal te maken met hoge kosten, of het nu energie is of boodschappen. Het leven wordt duur en nu komen ook nog eens die dure maanden eraan. Tijd dus om er wat aan te doen. Eén van de vele dingen die je kunt doen is je huis verduurzamen, maar hoe pak je dat aan? Wat kun je verduurzamen en wat werkt? In dit artikel vertellen we het je allemaal!

1. Isoleren

Een duurzaam huis is een huis dat goed geïsoleerd is. Kijk maar eens bij de oudere huizen. Hier zitten veel tochtkieren in die het niet makkelijk maken om rustig aan te stoken. Veel warmte gaat verloren en dus gaat je energierekening heel erg omhoog. Goed isoleren is dus heel belangrijk. Je kunt hierbij bijvoorbeeld voor een dakisolatie gaan, maar ook voor spouwmuurisolatie. Wanneer je een slaapkamer op je zolder hebt, dan is je dak misschien wel al geïsoleerd. Je merkt dit overigens meteen, want een niet geïsoleerd dak zorgt voor aardig wat kou in de winter. Ook spouwmuurisolatie kan erg helpen. Hoe werkt spouwmuurisolatie vraag je je misschien af? En kan dit ook bij een bestaand huis? Het antwoord daarop is ja, dat kan. Vaak worden er gaten in de buitenmuur geboord waardoor de isolatie als het ware naar binnen wordt gespoten. Vervolgens worden de gaten dichtgemaakt en klaar ben je. Ook vloerisolatie is fijn, want zo trekt het niet meer koud op.

2. Kunststof kozijnen

Heel fijn zijn kunststof kozijnen. Ook hiermee houd je kou (en ook warmte) goed buiten. Natuurlijk is het belangrijk om ook goed te luchten af en toe, maar doe dit tijdens de koudere dagen eventjes en doe ze erna weer dicht. Kunststof kozijnen sluiten goed door de rubbers en zijn dus echt tochtvrij. Vaak is het wel even een investering, maar het is het oh zo waard (en ik spreek uit ervaring).

3. LED lampen

Sinds vorig jaar hebben we alle lampen in ons huis vervangen door LED lampen. Ik krijg altijd van mijn vader te horen dat we overal het licht altijd aan hebben (al is dat niet helemaal waar), maar eigenlijk geeft dat niets. Op de bovenverdieping is sowieso het licht uit, tenzij iemand naar boven gaat en het licht echt nodig is. Beneden hebben we achter aan de tafel wel vaak het licht branden, juist omdat daar bijna altijd wel iemand zit. Met LED lampen is dat geen probleem, want die verbruiken nauwelijks stroom. Tijd dus om al jouw lampen te gaan vervangen!

4. Nieuwe CV ketel of warmtepomp

Heb je nog een oude CV ketel? Dan is het misschien tijd voor een nieuwe. De nieuwe CV ketels zijn een stuk energiezuiniger en daardoor beter voor het milieu en jouw portemonnee. Ook kun je kiezen voor een geheel nieuw systeem, waarbij je van het gas af gaat; een warmtepomp. Weet dat niet alle huizen hiervoor geschikt zijn. Oude huizen bijvoorbeeld zijn niet geschikt voor een warmtepomp, omdat deze teveel tochten. Het systeem werkt dan namelijk niet. Even goed in verdiepen dus alvorens je offertes gaat aanvragen.

5. Zonnepanelen

Tot slot mogen zonnepanelen zeker niet ontbreken in dit lijstje. Momenteel is er een run op en dat is logisch. De prijzen stijgen de pan uit en met zonnepanelen wek je jouw eigen energie op. Top, want zo kun je met gemak jouw elektrische dekentje gebruiken en hoef je niet bang te zijn om te bakken en lang de oven te gebruiken. Wees er wel op tijd bij, want momenteel hebben bepaalde delen van het land een stop ingelast. Je kunt daar voorlopig geen zonnepanelen bestellen, omdat er teveel aanvragen zijn. Wij krijgen ze ook, met een beetje geluk, dit jaar nog!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten