Keukenkastjes verven? Lees dit handige stappenplan

Ben je uitgekeken op je huidige keuken, maar is het nog niet toe aan vervanging? Of kan de oude keuken wel een opknapbeurt gebruiken, maar wil je graag wat geld besparen op de make-over? Geef dan de keukenkastjes een likje verf! Met een nieuwe frisse verflaag of een ander kleurtje oogt jouw keuken weer als nieuw. Deze verfklus is helemaal niet lastig en kun je gewoon zelf doen. Volg het onderstaande stappenplan om verzekerd te zijn van een mooi resultaat.

Stap 1: Demonteren

Keukenkastjes zijn het makkelijkste te verven als je ze demonteert en ook de handgrepen verwijdert. Daarna kun je de frontjes op de grond of op een tafel neerleggen – uiteraard wel met bescherming eronder. Zie je het toch niet zitten om de keuken uit elkaar te halen? Dan kun je de keukenkastjes ook laten hangen. Let wel extra goed op druipers en check of je alle hoekjes en randen meeneemt.

Stap 2: Reinigen en ontvetten

Reinig en ontvet de keukenkastjes zodat de primer goed kan hechten. Als er veel vetvlekken achterblijven, kan dit zelfs door de verf nog zichtbaar zijn. Dat is natuurlijk zonde van al het werk.

Stap 3: Opschuren

Vooral bij keukenkastjes met een fineerlaag is het belangrijk om het oppervlak op te schuren. Het is niet nodig om de hele bovenlaag weg te schuren. Het is juist de bedoeling dat het oppervlak wat ruwer wordt zodat de primer goed hecht. Vergeet niet om het oppervlak na het schuren helemaal stofvrij te maken.

Stap 4: Afplakken en voorbehandelen

Plak eventueel de randen of handgrepen (als die er nog op zitten) af met afplaktape. Daarna kun je de keukenfrontjes voorbehandelen met een primer. Deze grondverf zorgt ervoor dat de verflaag goed hecht, mooi dekt en netjes opdroogt. Controleer hoelang je de primer moet lagen drogen voordat je verder gaat met de volgende stap.

Stap 5. Aflakken

Dan is het nu eindelijk tijd voor het echte werk! Geef de keukenkasten de gewenste kleur met een lak of verf van hoge kwaliteit. Zorg ervoor dat de verfsoort geschikt is voor het desbetreffende materiaal. Voor extra gemak in de keuken zou je een reinigbare en vlekafstotende verf van Sikkens kunnen gebruiken. De afneembare verf maakt het schoonmaken van de keukenkastjes nog gemakkelijker!

Stap 6: Tape verwijderen

Voor een strak resultaat verwijder je de afplaktape als de verf nog nat is.

Stap 7: Monteren

Controleer de droogtijd van de verf. Is het goed opgedroogd? Dan kun je de keukenfrontjes weer monteren en genieten van het eindresultaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten