Maak je tuin winterklaar met deze 5 tips

tuin winterklaar

Onze tuin…het is een heerlijk plekje in de zomer. Hier tenminste wel, want we zitten in de zomer bijna de hele dag in de tuin. Daar horen natuurlijk bloemen bij, die nu richting de winter uitgebloeid zijn. Ben je bezig met jouw tuin winterklaar te maken en kun je daar wat tips bij gebruiken? Lees dan zeker even verder, want vandaag geef ik jou 5 tips!

1. Alles eruit

Voordat je gaat nadenken over wat je volgend jaar in je tuin wilt en hoe je dat gaat aanpakken is het belangrijk om alle seizoensplantjes eruit te halen. De vaste planten laat je daarbij natuurlijk lekker zitten. Snoei nog niet, want met vorst kunnen plantjes dat niet overleven. Snoeien doe je dus bijna altijd in het voorjaar. De seizoensplantjes, oftewel de eenjaarsplanten haal je wel uit je borders en potten. Zorg ervoor dat je ook de wortels goed meeneemt!

2. Schoonmaken

Een tuin kan in het najaar er nogal woest uitzien. Bladeren die vallen, planten die uitgebloeid raken en gras dat opeens toch nog wat gegroeid lijkt te zijn. Neem een middag de tijd en maak alles even goed schoon. Veeg alle bladeren weg, haal gevallen uitgebloeide bloemetjes uit de potten en doe nog een laatste keer het gras maaien. Blijft je tuinset buiten staan? Geef dit dan ook nog een laatste goede schoonmaakbeurt.

3. Winterbloeiers

Wanneer je jouw tuin toch nog wat kleur wilt geven deze winter kun je wat winterbloeiers planten. Vaak zijn dit seizoensplantjes, maar dat is niet erg. Zo kocht ik bijvoorbeeld onlangs een besjesplant, superleuk natuurlijk nu wanneer de feestdagen in zicht zijn!

4. Voorbereidingen op volgend voorjaar

Bereid je ook alvast voor op volgend jaar. Bestel al wat goede bloembollen, zodat je deze richting het voorjaar weer kunt planten. Zo heb je ook dan een heerlijke bloeiende en gezellige tuin! De Dahlia vind ik bijvoorbeeld een prachtige bloem. Samen met gladiolen is hij heel erg leuk om wat wild te poten. Je krijgt dan wat wildgroei in je border en kunt er een klein pluktuintje van maken. Hartstikke leuk natuurlijk!

5. Versieren

Wanneer alles klaar is, netjes is en schoon is hoeft je tuin er niet verlaten bij te liggen deze winter. Koop een leuke vuurkorf en ga af en toe lekker bij het vuurtje zitten met marshmallows en warme chocomel. Hang kerstlampjes op of koop andere leuke verlichting om jouw tuin heerlijk sfeervol te maken. Wij zijn in ieder geval goed voorbereid en gaan lampjes ophangen i.c.m. een verlichte kerstboom!

Heb jij jouw tuin winterklaar?

– samenwerking –

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mobiele versie afsluiten