Mijn ervaring met een financieel planner

financieel

Je financiën, niet altijd een geheel makkelijk onderwerp om over te praten, maar wel heel belangrijk! Hoe sta jij er financieel voor? Vaak denken we dit wel te weten, maar in werkelijkheid zijn er altijd nog wat puntjes die of onbekend zijn of beter kunnen en waar jij financieel gezien weer beter van wordt. Onlangs had ik een afspraak met een financieel planner en hoewel dit als een ver-van-mijn-bed-show klinkt is dit heel toegankelijk. Ik vertel je er vandaag wat meer over.

Financieel Planner

Eerlijk toegegeven, ik was best nerveus voor de afspraak. Een financieel planner klinkt vrij serieus en je financiële status blootleggen aan iemand die er ontzettend veel verstand van heeft kan best confronterend zijn. Natuurlijk is dat voor een goed doel, want je wilt er alles uithalen. We bezuinigen immers niet voor niets.

Wat doet een financieel planner?

Wat mij verraste is dat een financieel planner heel erg breed kijkt. Denk aan hypotheken, andere woonlasten, je oude dagvoorziening (pensioen), sparen, beleggen, studeren, maar ook wat te doen als je een loterij wint of een erfenis krijgt, arbeidsongeschikt raakt of met een overlijden te maken krijgt (testament). Verzin het en een financieel planner kan je hierbij helpen.

Goed om te weten is dat een financieel planner niet alleen voor een ouder publiek is, maar ook zeker voor jongeren. Zo zijn er jongeren die gestudeerd hebben en even niet weten hoe en wat als het gaat om hun woonlasten etc. Wij zijn jaren geleden naar de bank geweest en hebben daar onze hypotheek en verzekeringen afgesloten, maar die bank is natuurlijk niet geheel belangeloos. Een financieel planner kan in dit geval veel breder kijken naar wat het beste bij jou en jouw situatie past.

Een financieel planner is toch duur?

Tja, een aanname die ik ook deed en velen met mij. Een financieel planner betaal je per uur en dus is het kostenplaatje wat hoger. Bedenk wel dat je dit in de loop der jaren zo terugverdiend hebt, omdat je er financieel wat beter voor staat dan wanneer je geen financieel planner in de armen neemt. Uiteindelijk ben je dus goedkoper uit en heb je ook nog eens een geheel persoonlijk en gedegen advies. Wist je overigens dat financieel planners door het hele land gevestigd zijn? Misschien zit er ook wel één bij jou in de buurt. Kijk eens op financieelgezond.ffp.nl, daar vind je ze allemaal.

Mijn ervaring

Hoewel ik vooraf best nerveus was, verdwenen deze zenuwen in de eerste minuut. Het gevoel van mijn onwetendheid in contrast met de kennis van de financieel planner verdween meteen, want het was net alsof ik een afspraak met de buurman had. Het was heel prettig en open, ik kon alles vragen en alles werd in begrijpelijke taal uitgelegd. Ik vond het ontzettend toegankelijk en daarom ook zeker iets om te onthouden voor in de toekomst. Wij willen over een aantal jaren wellicht nog gaan verhuizen en aangezien ik ZZP’er ben is het dan toch fijn om wat meer gedegen advies te krijgen.

Zo legde hij me nu al uit dat een hypotheek afsluiten als ZZP’er zeker mogelijkheden biedt, alleen gelden daar wel bepaalde regels voor. Je inkomen van de laatste drie jaar telt en er wordt gekeken naar het risico dat je als ZZP’er loopt. Logisch natuurlijk en ergens ook heel fijn, want zo wordt je ook wat meer beschermd. Ook had ik nog gevraagd naar de rente aftrek, maar dat was iets ingewikkelder. Dit is iets wat ze vanuit de regering nu aan het afbouwen zijn tot een bepaald percentage. Mijn laatste vraag aan de financieel planner was of we er wel goed aan hebben gedaan acht jaar geleden bij het afsluiten van de hypotheek en 1,5 jaar geleden bij het oversluiten van de hypotheek. Het antwoord was ja en nee. Een spaarhypotheek is natuurlijk top en helaas nu niet meer te krijgen, maar het oversluiten hiermee levert je niet veel op. Klopt ook helemaal, want we houden net €30,- meer per maand over. Het advies wat ik kreeg en wat goed is blijven hangen is dat het verstandig is om, als je hier genoeg geld voor hebt, je hypotheek voortijdig extra af te lossen. Hiermee bespaar je veel en het kost je niets (tot een bepaalde grens). Een heel goed idee als je het mij vraagt, want je centen op de spaarrekening zetten levert helaas ook niets meer op.

De gecertificeerd financieel planner die ik gesproken heb is een gecertificeerde financieel planner, waarvan er bijna 3.500 in Nederland zijn, en is aangesloten bij de Federatie Financieel Planners (FFP) en de Vereniging van Onafhankelijke Financieel Planners. Wat wil dat zeggen? Dat hij of zij gegarandeerd onafhankelijk is en dus echt een goede keuze is! Een gecertificeerde financieel planner geeft je overigens alleen advies. Hij verkoopt niets. Hiermee is hij dan ook geheel onafhankelijk. Het uitgebreide advies dat je krijgt is dan ook compleet vrijblijvend en jij maakt uiteindelijk zelf je keuzes.

Welk gevoel heb jij bij een financieel planner?

– samenwerking –

6 gedachten aan “Mijn ervaring met een financieel planner”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mobiele versie afsluiten