Minder geruzie met Maakt me niet uit wie er begon!

Minder geruzie met Maakt me niet uit wie er begon!

Wanneer je twee (of meer) kinderen hebt weet je…er wordt nogal veel ruzie gemaakt. Wanneer dat bij jou totaal niet het geval is hoef je eigenlijk niet verder te lezen, maar als moeder van een dochter en zoon durf ik mijn hand ervoor in het vuur te steken dat nagenoeg elke ouder het ruzie fenomeen herkent. Om jou als ouder hierbij te helpen is er het boek Maakt me niet uit wie er begon!. Het boek is geschreven door Eva Bronsveld en Elsbeth Teeling.

Maakt me niet uit wie er begon!

Hoe vaak heb jij bovenstaande zin al geroepen tegen je kinderen? Ik namelijk al heel vaak. Soms sluipt het er zomaar in en wordt het een standaard reactie op weer een nieuwe ruzie. Ook wanneer grenzen overschreden worden en de boosheid naar boven komt is het vaak een zin die we roepen, maar tegelijkertijd weten we dat dit meer uit frustratie naar buiten komt dan dat het echt iets oplost.

Elsbeth kende ik al van haar Club van Relaxte Moeders. In het verleden heb ik al vaker cursussen van haar gekocht en gevolgd als het ging om het thema opvoeding. Nu is het niet zo dat wij totaal niet kunnen opvoeden, maar er is altijd ruimte voor verbetering en met dit soort cursussen krijg je vaak een andere kijk op bepaalde dingen. Hierdoor kun je jouw gedrag aanpassen en problemen anders aanpakken, waardoor jouw kinderen zich ook anders gaan gedragen. Jouw kinderen zijn immers de spiegels van jouw gedrag.

In Maakt me niet uit wie er begon! komt ons gedrag als ouders ook aan bod. Het boekt geeft jou handvaten om mee aan de slag te gaan en zo het gekibbel in huis te verminderen. Let wel: ruzie maken is gezond. Kindjes die helemaal nooit ruzie maken bestaan niet en zolang het binnen de perken blijft en niet fysiek wordt is er geen man overboord. Sterker nog…kinderen leren hiervan, komen er sterker en zelfverzekerder uit. In het boek leer je dan ook dat je je niet altijd hoeft te mengen in een woordenwisseling. Soms is het namelijk beter om de situatie te laten gebeuren, want in een aantal gevallen lost het zich vanzelf op.

Het boek leest ontzettend makkelijk. De schrijfstijl en aanpak van Elsbeth ken ik natuurlijk al langer en die is heel fijn. Opvoedkundige Eva Bronsveld vult dit verder nog heel goed aan. Het is duidelijk, soms ietwat confronterend, maar wel zeer leerzaam voor jou als ouder. Je krijgt soms letterlijk voorbeelden van hoe je iets kunt aanpakken en juist dat is fijn. Door bepaalde situaties die zich telkens weer opnieuw voordoen heb jij misschien een bepaalde automatische piloot ontwikkeld als het gaat om reageren en dit boek doorbreekt dat.

Ik ga je natuurlijk niets voorkauwen, want daarvoor moet je het boek zelf aanschaffen. Ik vind het in ieder geval een waardevol boek en kan het echt elke ouder aanraden. Je leert er altijd wel iets van. Fijn is overigens dat het boek werkt als een kookboek. Je hoeft het niet van a tot z uit te lezen, maar kiest enkel die hoofdstukken eruit die voor jou van toepassing zijn. Gebruik het dus lekker zoals jij wilt. Maakt me niet uit wie er begon! is verkrijgbaar bij o.a. Bol.com en kost €20,99.

– Dit artikel bevat producten die mogelijk zijn gemaakt door een merk/bedrijf –

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten