Nieuw jeugdboek: Bloot

Bloot

De jeugd krijgt tegenwoordig steeds vroeger te maken met volwassen onderwerpen. Er speelt heel veel en telkens denk ik terug aan mijn jeugd. Toen ik bijvoorbeeld 11 jaar was speelde ik nog met de Barbies. Letterlijk! Tegenwoordig is dat allang niet meer zo en lijken sommige meiden van 11 wel al 16 jarige. Best schokkend, met name omdat ik zelf een dochter heb en er dus best bang voor ben hoe dat gaat lopen. Anyways…er is dus een nieuw jeugdboek genaamd Bloot. Het is een krachtige verhaal over onderwerpen als onzekerheid, body positivity en sexting. Hoe ga je om met sociale druk in een tijd van social media?

Bloot

Bloot is een boek van Jutta Nymphius en bevat alle hedendaagse onderwerpen en struggles voor tieners. Het vertelt het verhaal van Amelie. Zij is niet tevreden met haar lichaam. Deze situatie kennen helaas veel meiden tegenwoordig, want als je een puber vraagt of hij of zij blij is met zijn of haar lichaam is het antwoord vaak nee. Het moet smaller, de neus met kleiner, er mogen minder pukkels zijn en de lippen mogen dikker. Zorgwekkend eigenlijk, want niemand lijkt zichzelf meer te kunnen accepteren. Vooral op jonge leeftijd is dit niet goed, want zo ontwikkelt zich een negatief zelfbeeld, dat later voor allerlei problemen kan zorgen.

Het verhaal

Amelie dus, ze zou zo graag een zandloper figuur willen hebben, maar ze is een piramide. Op die manier denkt ze geen schijn van kans te maken bij de twee jaar oudere Elias. Totdat ze contact krijgt met Kira, een nieuw meisje uit haar klas. Kira is een wildebras en trekt zich helemaal niets aan van wat anderen van haar zeggen of denken. Top natuurlijk, want met die instelling kom je tegenwoordig heel ver. Ze helpt Amelie om meer zelfvertrouwen te krijgen en kent Elias en legt meteen contact. Elias is geïnteresseerd in haar, en hoe! Amelie kan het nauwelijks geloven en is natuurlijk superblij met zijn aandacht. Totdat…hij vraagt of ze een topless foto wilt sturen. Amelie twijfelt heel lang, want dat moet toch kunnen? Ze kent hem immers toch goed?

Laat me je niet het hele verhaal verklappen, maar uiteindelijk komt het erop neer dat Amelie zichzelf tegenkomt en Elias haar echt teleurstelt. De omschreven situatie zal helaas voor veel meiden een kern van waarheid hebben en wellicht herkennen sommige meiden het omdat ze het zelf hebben meegemaakt. Het boek Bloot is een top boek om jouw tiener te geven om ze zo inzicht te laten geven in hoe de wereld werkt. Hoe mensen misbruik kunnen maken van situaties en hoe ze zichzelf moeten kunnen vertrouwen. Het boek is voor kinderen vanaf 11 jaar en kun je online bestellen bij Kinderboeken.nl of kopen bij de boekhandel.

Bloot – Jutta Nymphius – €15,99 – ISBN 9789021682495

– Dit artikel bevat producten die mogelijk zijn gemaakt door een merk/bedrijf –

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten