Op zoek naar duurzame mode? Hier moet je op letten

duurzaam fashion

Steeds meer mensen worden zich bewust van misstanden in de kledingindustrie. De industrie is sterk vervuilend voor het milieu, veroorzaakt vaak dierenleed en er is ook nog steeds sprake van slechte werkomstandigheden en kinderarbeid. Gelukkig is er wel verandering op komst. Steeds meer kleding wordt duurzaam gemaakt. Ben jij op zoek naar duurzame mode? Hier moet je op letten.

Aanbieders van duurzame kleding zoeken

Sommige merken zijn al zo duurzaam mogelijk. Er zijn diverse labels die bekendstaan om hun duurzaamheid. Ook bij grotere platformen zie je nu een focus op duurzaamheid. Zo heeft Zalando de mogelijkheid om duurzame kleding te zoeken. Kleding moet aan minimaal één van de duurzaamheidseisen voldoen om in de categorie opgenomen te worden. Behalve Zalando hebben ook diverse andere grote platformen de mogelijkheid om duurzame kleding te zoeken.


De diverse keurmerken

Ook binnen een merk kunnen er verschillen zijn in de duurzaamheid van producten. Het is lastig om uit te maken hoe duurzaam de kleren zijn die je koopt. Het kan daarom nuttig zijn om te letten op keurmerken. Dat zijn er echt ontzettend veel ondertussen. Je zou verwachten dat één keurmerk genoeg zou zijn, maar dit is niet centraal geregeld. Toch kun je er vanuit gaan dat, als kleding een keurmerk draagt, het in elk geval in een aantal opzichten gecontroleerd is op duurzaamheid.

Duurzaamheid en bestellen

Kleding bestellen is lang niet altijd een duurzame optie. De kleding wordt in een depot voor je uitgezocht. Vervolgens wordt het verpakt, meestal in plastic. Het gaat in een doos die ook weer afgevuld wordt met plastic of papier. Krijg je het thuis, dan kun je de kleding rustig passen. Wil je de kleding toch niet? Het terugsturen kan meestal in dezelfde verpakking. Maar veel (web)winkels vinden het te duur om de kleding weer opnieuw te labelen, te verpakken en terug te leggen in de schappen. Veel teruggestuurde kleding wordt afgevoerd en verbrand! Bestellen is alleen een duurzame optie als je bij duurzame webshops bestelt en zo weinig mogelijk producten terugstuurt. En dan nog is bestellen minder duurzaam dan zelf gaan shoppen.


Robuuste kleding

Nog iets om over na te denken: hoe lang gaat de kleding mee? Kies kleding die lang meegaat en ook goed onderhouden kan worden. Lederen schoenen zijn misschien bij de productie niet het meest duurzaam. Maar ze kunnen wel goed onderhouden worden. Poets je ze regelmatig met de juiste schoenpoets, dan kunnen schoenen van goede kwaliteit heel wat jaren meegaan. Let hier dus op als je gaat shoppen. Koop geen kleding voor maar één seizoen, maar voor langere tijd. 

Volledig duurzame mode is moeilijk te vinden. Het is daarom goed om te letten op wat kleinere dingen. Het liefst koop je kleding die een of meerdere duurzaamheidslabels draagt. Draagt kleding bijvoorbeeld het FairTrade label, dan weet je dat de mensen die eraan hebben gewerkt een goed loon hebben ontvangen en dat er geen sprake is van kinderarbeid. Draagt de kleding een BioKreis label, dan wordt er goed gelet op diervriendelijkheid van een product. Zo kun je al heel veel doen om je (kinder)kleding duurzaam te kopen.

Koop jij al duurzaam?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mobiele versie afsluiten