Sparen voor je kleintje

Wie een kindje heeft weet…het kost geld. Natuurlijk kun je het zo gek maken als dat je wilt, maar er zijn ook genoeg dingen waar je niet onderuit komt. Neem bijvoorbeeld de aanschaf van luiers, flesvoeding (als je geen borstvoeding geeft) en kleertjes. De eerste weken krijg je genoeg spulletjes als kleertjes enzo, maar na een tijdje zit je daar wel doorheen en is het aan jou om de dingen voor je kleintje aan te schaffen. En denk je nog wat verder, denk dat aan school en sportcontributies (help!).

Voordat je kleintje ter wereld komt heb je sowieso veel spulletjes nodig. Er zijn genoeg luxe producten verkrijgbaar die je kindje in de basis eigenlijk niet nodig heeft, maar soms ook gewoon makkelijk zijn of net wat mooier dan een goedkoper alternatief. Helemaal niet erg als je dat wilt aanschaffen, maar wees wel wat voorbereid. Een goed idee is dan ook om voordat je aan de slag gaat met je kinderwens wat te sparen. Zorg dat je een buffer hebt voor al de dingen die je wilt of moet kopen en niet voor de dwingende keuze komt te staan om het goedkopere product te pakken terwijl je liever wat anders had. Zelf heb ik dit keer ook niet gekeken naar het geld en juist de spulletjes gekocht waar ik blij van werd.

Ook voor later is het aan te raden om te sparen voor je kindje. Er worden steeds meer dingen zoals de basisbeurs van de studiefinanciering als gift afgeschaft en alles wordt omgezet in een lening. Hiermee wil je je kind niet opzadelen als het niet nodig is, dus zorg dat je spaart. Zelf sparen wij al sinds de geboorte van Benthe een vast bedrag per maand. Ook haar opa en oma doen dit en na 18 jaar heeft mevrouw een flinke spaarpot bij elkaar. Hiervan kan ze studeren, maar ook bijvoorbeeld haar rijbewijs halen. Leuk toch als je dit aan je kind kan meegeven straks? Voor onze zoon gaan we uiteraard hetzelfde doen, zodat ook hij tegen die tijd onbezorgd kan studeren en wij geen peentjes hoeven te zweten over hoe we het gaan aanpakken. Dit geeft voor nu en ook over al die jaren rust. Spaar jij ook voor je kind?

5 gedachten aan “Sparen voor je kleintje”

  1. Wij hebben een pamperrekening geopend. Wie geen kadootje wou kopen kon bv geld storten op die rekening. Mijn ouders storten elke maand een bedrag op zijn rekening. Dat geld is dan op zijn 18 de voor hem maar we gaan er wel voor zorgen dat hij het niet zomaar spendeert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mobiele versie afsluiten