Starterspakket beleggen voor beginners

beleggen

Door het razende corona virus zijn we allemaal eventjes genoodzaakt om thuis te blijven. Hierdoor kunnen we niet onze normale activiteiten uitoefenen. Wat we wel kunnen doen is even de tijd te nemen om rond te kijken wat er nog allemaal te beleven valt. Ik ga je vandaag voor een deel wegwijs maken in de financiële wereld. Heb je een centje apart en wil je hiermee graag beleggen of wil je gewoon graag meer weten over de basics van beleggen? Dan krijg je van mij de basis voorgeschoteld.

Allereerst moet je voor jezelf uit maken in welke mate je zelf bezig wilt zijn met het beleggen van geld. Heb je veel vrije tijd en zin om de kneepjes van het vak te leren? Dan is het aan te raden om alles zelf te doen, mits enige oefening. Wanneer het wat moeilijker ligt om al dit werk zelf te doen raad ik je aan om je bij te laten staan door een beleggingsfonds. Beleggingsfondsen zijn een verzameling van individuele beleggers waarbij de beheerder van dit fonds met jouw geld aan de slag gaat en dit belegt in onder andere verschillende aandelen en obligaties. Hierdoor wordt het risico gespreid en dus kleiner. Je vergelijkt best even enkele fondsen met elkaar om te kijken welke het beste bij jou past.

Basisbegrippen beleggingen

We spreken van een belegging wanneer je geld voor korte of voor langere tijd investeert met de bedoeling om hier geld mee te verdienen en dus winst te maken. Let echter op, winst is niet altijd het geval en dus onzeker. Wanneer jij je geld ergens belegt loop je daarbij een risico. Een deel van dit risico bestaat uit het debiteurenrisico, dit is het risico dat de instelling waarin jij geld belegt failliet gaat en jij dus al je geld kwijt bent. Er is een positieve relatie tussen het risico van een investering en het rendement ervan. Wat hiermee bedoeld wordt is erg logisch: hoe groter het risico is dat je neemt, hoe meer geld je in de plaats terugverwacht. Algemeen wordt aangenomen dat aandelen risicovoller zijn dan obligaties, maar wat zijn deze juist?


Aandelen in een notendop

Een aandeel is een deel van het eigendom van een bedrijf. Wanneer je dit koopt ben je dus voor een deel eigenaar van dat bedrijf, dit wordt vaak uitgedrukt in procenten. Het aantal aandelen dat een bedrijf uitgeeft wordt op voorhand medegedeeld. Stel dat je eigenaar bent van 15 van de 100 aandelen, dan ben je voor 15 procent eigenaar van dat bedrijf. Wanneer dat bedrijf beslist van opnieuw 100 aandelen uit te geven en jij er hier geen van koopt, dan ben je nog slechts voor 7,5 (=15/200) procent eigenaar van dit bedrijf. 

Bij niet-beursgenoteerde bedrijven is de waarde van een aandeel gelijk aan de intrinsieke waarde van het bedrijf, opgeteld met het eigen vermogen. Wanneer een bedrijf winst maakt, dan zal de waarde van het bedrijf stijgen, en dus logischerwijs ook de waarde van een aandeel omhooggaan. Bij beursgenoteerde bedrijven is er geen exacte rekensom van de werkelijke waarde van een aandeel. Dit hangt van veel factoren en wordt bereikt door de wet van vraag en aanbod. Factoren die hier invloed op hebben zijn onder andere toekomstverwachtingen en dividenduitkeringen. We spreken over dividenden wanneer een onderneming besluit om haar winst te delen met de aandeelhouders. Hoe hoger deze uitkering is, hoe meer het aandeel van een bedrijf waard wordt. Zoals hierboven vermeld is de prijs van dit aandeel niet per se de werkelijke prijs en zijn deze soms boven- of ondergewaardeerd. Je haalt winst uit een aandeel als je het met een meerwaarde kan verkopen of als het bedrijf een dividend uitkeert.

Dit was de beknopte uitleg over een aandeel, als je hier nog meer over wilt weten dan raad ik je aan om verdere research op internet te doen. Belangrijk is om te onthouden dat het grootste voordeel van een aandeel is dat je enorme winst kan maken met de aan- en verkoop ervan, maar dat hier een zeker risico aan verbonden is en je riskeert de volledige inbreng kwijt te spelen wanneer het bedrijf bankroet gaat. Heb je dit risico er niet voor over? Dan is de “obligatie” wellicht iets voor jou.


Obligaties in een notendop

Wanneer bedrijven (of overheden) geld nodig hebben kunnen ze dit krijgen door het uitgeven van obligaties, hierop kunnen beleggers dan op intekenen. Ze stellen een bepaald bedrag voor een vooraf afgesproken duur aan het bedrijf ter beschikking en krijgen als wederdienst een vaste rente aangeboden. 

Stel dat je op een obligatie intekende van 1000 euro aan vijf procent per semester voor een periode van drie jaar. Dan zal je om de zes maanden 50 euro ontvangen en op het einde van de drie jaar je overige 1000 euro terugkrijgen. Zo hou je op het einde van deze drie jaar 1300 euro over en zo heb je er dus een mooi centje aan verdiend want je belegging is met 30% gestegen. Uiteraard is dit een simpel voorgestelde versie en zijn er in het echt meerdere factoren die invloed hebben op het rendement zoals bijvoorbeeld inflatie en zijn er meerdere soorten obligaties. 

Het grootste voordeel aan een obligatie is het vooraf afgesproken rendement samen met de afgesproken einddatum, zo ben je zeker welk bedrag je wanneer terugkrijgt. Ook loop je in het algemeen minder risico wanneer je een obligatie koopt dan wanneer je over een aandeel beschikt aangezien je bij een eventueel faillissement meer kans hebt om je geld toch nog terug te krijgen. Er zijn nog verschillende soorten obligaties, maar dat is te uitgebreid om allemaal te bespreken.

Belangrijk om te onthouden is dat beleggen een werk is van lange adem en dat hier veel tijd in kruipt om deze vaardigheid te verwerven. Geld verdienen met beleggen brengt risico’s met zich mee, beleg daarom alleen met geld dat je kan missen en een gouden tip is om nooit te beleggen met geleend geld.

Zo, die waren de basics voor een onervaren belegger. Nu je hier al wat meer info over hebt kan je zelf kiezen of je er verder mee wilt gaan. Als je graag meer info hierover hebt raad ik je aan om verder research te doen, zodat je geld beleggen volledig onder de knie kunt krijgen.

Heb jij al eens geld belegd?

– samenwerking –

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten