Veel Nederlanders blijven om de paar jaar gebruikmaken van de optie om bij een telefoonaanbieder een telefoonabonnement met toestel af te sluiten. Ze sluiten dan een contract voor twee of drie jaar af en krijgen de gewenste nieuwe smartphone bij hun abonnement. Daar zitten verschillende handige voordelen aan, maar er zitten zeker ook nadelen aan die het overwegen waard zijn. We bespreken de belangrijkste nadelen in dit artikel.
Te veel betalen voor je nieuwe telefoon
Het kan natuurlijk zo zijn dat je toe bent aan een nieuwe telefoon omdat de oude ernstig beschadigd is, langzaam is geworden of simpelweg kapot is. Dan kun je er inderdaad voor kiezen om een telefoonabonnement met toestel te nemen om te voorzien in de behoefte van een nieuwe smartphone. Maar wees je er bewust van dat je in combinatie met een telefoonabonnement niet de laagste prijs betaalt voor je nieuwe telefoon. Als je goedkoper uit wilt zijn, kun je beter een sim only abonnement nemen en je gewenste smartphone bij de goedkoopste (betrouwbare) aanbieder aanschaffen. Dat kan je tientjes schelen in de aankoop van het toestel én levert vaak ook nog eens een goedkoper en flexibeler telefoonabonnement op waar je je minder lang aan hoeft te binden.
BKR-registratie
Het is natuurlijk fijn dat je bij een telefoonabonnement met toestel je nieuwe smartphone niet in één keer hoeft af te rekenen, maar dat je de kosten kunt spreiden door middel van je maandelijkse abonnementskosten. Daarbij zit er wel een addertje onder het gras: vanwege de afbetaling ziet het Bureau Kredietregistratie (BKR) dit als een lopend krediet. Het BKR registreert lopende leningen en kredieten, zodat kredietverstrekkers kunnen checken of jij al met een lopende afbetaling te maken hebt. Er blijft dan immers minder geld over om een nieuwe lening af te betalen, met als gevolg dat je minder kunt lenen. Jouw telefoonabonnement met toestel kan er dus voor zorgen dat je tegen problemen aanloopt bij het afsluiten van een lening of krediet. Tenminste, als de telefoon die je afbetaalt minimaal 250 euro kost, maar dat is natuurlijk al snel het geval.
Onnodig een nieuwe telefoon nemen
Het is bijzonder luxe dat je elke twee of drie jaar een nieuwe telefoon mag uitzoeken als je telkens een telefoonabonnement met toestel neemt. Maar die mooie nieuwe smartphone is natuurlijk verre van gratis. Ook al voel je de pijn niet zo door de spreiding van de kosten, je betaalt wel gewoon voor je nieuwe telefoon. Om die reden is het zinnig om bij jezelf te rade te gaan of je echt wel toe bent aan een nieuwe telefoon of dat je ‘oude’ smartphone eigenlijk nog prima voldoet. Waarom zou je immers een prima werkende telefoon links laten liggen om onnodig te investeren in een dure nieuwe smartphone?
Als je dus op de portemonnee wilt letten en een registratie bij het BKR wilt vermijden, is het verstandig om verder te kijken dan die telefoonabonnementen met toestel en na te denken over een sim only abonnement. Natuurlijk moet je dan wat extra moeite doen als je toch een nieuwe smartphone wilt, maar wat is een uurtje rondneuzen op het internet naar de beste deal als je er serieus geld mee kunt besparen? Laat de zuinige Nederlander in je naar boven komen en ga – zeker in deze tijd – verstandig met je geld om!
written by