Thuisonderwijs tips!

thuisonderwijs

We zitten er weer vol in, thuisonderwijs. Het is de tweede keer in een jaar tijd dat we het een tijdje zonder school moeten doen. Voor sommige ouders heerlijk en voor anderen een worsteling. Hoe je het ook wendt of keert, we moeten er doorheen en dat kun je het beste maar vrolijk doen. Ontbreekt die vrolijkheid er wel eens? Dan geef ik je vandaag drie handige thuisonderwijs tips!

1. Rust in huis

Ook ik vind deze tijden best pittig. Mijn werk komt veelal in de knel en mijn dochter heeft veel begeleiding nodig bij haar schoolwerk. Daar komt nog eens bij dat mijn zoontje van 3 een stuiterbal is, dus rustig is het hier zeker niet. Dat brengt me meteen bij tip 1, want die is heel belangrijk: zorg voor rust in huis. Hoe je die rust creëert is geheel aan jou en ligt aan de omstandigheden wat er wel en niet mogelijk is. Benthe kan bijvoorbeeld niet op haar slaapkamer haar schoolwerk doen (geen bureau) dus zit ze aan de eettafel. Brody is dan ook beneden en waar hij normaal gesproken de tv aan heeft zet ik hem dan een uurtje de iPad met koptelefoon aan. Op die manier krijgt Benthe geen prikkels van buitenaf die tot afleiding kunnen leiden en eerlijk: het werkt ontzettend goed!


2. Bijles

Zit jouw kind al in de brugklas of wellicht nog hoger, dan kan het voor ouders soms moeilijk zijn om bij bepaalde zaken te helpen. Ik zou dat denk ik ook maar tot op een bepaalde hoogte kunnen en dat zal voor vrijwel iedereen gelden. Belangrijk is dan dat je hulp zoekt in de vorm van bijles. Hiermee krijgt je kind de extra ondersteuning die hij of zij nodig heeft. Een bijles wiskunde bijvoorbeeld of aardrijkskunde, het is maar net wat er nodig is om beter deze periode door te komen. Zo ontstaan er ook geen achterstanden en kan je kind aan het einde van de rit een goede start maken op school als dat weer kan.


3. Pauzes

Bij Benthe merk ik het al (en zij zit nog maar in groep 3), pauzes zijn onwijs belangrijk. Probeer niet nog even snel dat ene oefenboekje erdoor te duwen, want het werkt gewoon niet. Kinderen hebben genoeg pauzes nodig. Houdt tijdens de lunch een langere pauze om te kunnen eten en even wat te kunnen spelen of iets voor zichzelf doen en doe tussendoor korte pauzes. Even 5 minuutjes buiten op de trampoline, op de smartphone, kleuren etc. Jij werkt tenslotte ook geen hele werkdag aan één stuk door toch?

Hopelijk heb je wat aan deze tips, bij ons werken ze prima. Uiteraard moet ik tussen de bedrijven door de kids vermaken met allerlei dingen, maar dan is het schoolwerk al geheel achter de rug.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten