Tijdje niet gesport? Pak sporten weer op met deze 5 tips

sporten

Misschien ben je een weekje op vakantie geweest, heb je het te druk gehad, was je ziek of had je een blessure. Het zijn allemaal redenen waardoor je een tijdje (of langer) niet hebt gesport. Dat is helemaal niet erg, het belangrijkste is dat je het weer op wilt pakken. Met deze 5 tips kom jij weer helemaal back on track. 

Gewoonte aanleren

Sporten is jouw doel. Het belangrijkste hierbij is dat je hier echt een gewoonte van gaat maken. Het aanleren van een gewoonte duurt zo’n 3 weken tot 3 maanden. Wat je nodig hebt, is regelmaat en het vastplakken van de nieuwe gewoonte aan een handeling. Kleed je bijvoorbeeld direct om en vul je flesje water wanneer je thuiskomt en van plan bent om te gaan sporten. Zo heb je geen tijd om je te bedenken. Hup, richting de sportschool.


Plannen

Schrijf het sporten in je agenda zoals je dat met iedere andere afspraak ook zou doen. Het sporten is een afspraak met jezelf. Prik indien mogelijk vaste momenten, zoals de maandag- en donderdagavond. Krijg je een appje met een uitnodiging voor een borrel? Jij bent erbij, maar wel na het sporten! Misschien krijg je een goede vriend of vriendin wel zover om mee te gaan sporten als extra stok achter de deur.


Vind je motivatie

Wat is de reden dat je weer wilt gaan sporten? Wanneer je jouw motivatie voor ogen hebt is het een stuk makkelijker om van de bank te komen. Misschien wil jij gaan sporten om je lichaam strakker te krijgen, je houding te verbeteren, nieuwe vrienden te maken, een uitlaatklep te hebben voor stress en ga zo maar door. Schrijf je motivatie op voor jezelf en kijk af en toe of je nog op het goede pad zit. 


Start rustig aan

Je hebt tijd nodig om terug te komen op je oude niveau. Hoe lang dit duurt, hangt af van hoe lang je gepauzeerd hebt. Leg de focus niet op hoe fit je was en waar je nu staat, maar focus op de vooruitgang die je iedere keer dat je gaat sporten boekt. Geef jezelf doelen die je makkelijk kunt halen, maar leg de lat niet té laag want dit kan juist demotiverend werken. Het kan verstandig zijn om de eerste (paar) keer onder begeleiding te sporten en een passend schema op te laten stellen. Pak ook voldoende rust tijdens de trainingen en sport niet te vaak. Na een paar weken kun je de intensiteit en hoeveelheid trainingen langzaam opbouwen. Met een Apple watch krijg je goed inzicht in jouw progressie.


Geef je lichaam de juiste brandstof

‘De juiste voeding ondersteunt je sportprestaties, evenals dat de verkeerde voeding je juist tegenwerkt. Dit wil je uiteraard voorkomen,’ geeft een voedings- en fitnessdeskundige van het online portaal SUNDT aan. ‘Zorg er dus voor dat je de juiste voeding eet passend bij de sportprestaties die je wilt leveren. Vaak hebben actieve mensen een verhoogde behoefte aan eiwit en magnesium ter herstel van de spieren.’

Hoevaak per week sport jij?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten