Het kopen van een huis is een hele stap. Zeker als het je eerste keer is, want er komt ontzettend veel bij kijken. Van bezichtigingen tot het financieel plaatje, alles moet met zorg gebeuren. Je verhuist immers niet elk jaar toch? Vandaag geef ik je handige tips voor als je een hypotheekgesprek gepland hebt staan.
Een hypotheekgesprek kun je bij verschillende hypotheekverstrekkers hebben. Vaak is het in de algemene zin kosteloos en wil je echt dieper op de zaken in gaan dan komt er wel een vergoeding bij kijken. Logisch ook natuurlijk, want er wordt heel wat werk verricht voor jou. Zelf hebben wij onze hypotheek bij een bank afgesloten. Ik weet niet waarom, maar om de een of andere reden vind ik een bank, bijvoorbeeld SNS, betrouwbaarder.
Voordat je het gesprek aangaat is het handig om vooraf goed voorbereid te zijn. Met onderstaande tips kom je al een heel eind. Omdat elke situatie anders is kan het zijn dat sommige dingen onnodig zijn of dat je juist toevoegingen hebt.
1. Heb je eigen financiën op orde
Tijdens het gesprek gaat het om veel dingen, maar één van de belangrijkste punten is natuurlijk: wat kun je lenen? Om tot een juiste berekening te komen is het belangrijk dat je vooraf al je financiën op orde hebt en zelf een overzicht hebt van wat er binnenkomt en wat eruit gaat. Zo kan de hypotheekverstrekker je een goed hypotheekadvies geven.
2. Verdiep je in de hypotheekvormen
Een hypotheek is er in vele soorten. Handig is om je vooraf te verdiepen in welke hypotheken er zijn. Tijdens het gesprek begint de adviseur namelijk over deze verschillende vormen en kan vragen of je al een voorkeur hebt. Uiteraard kan hij je ook het e.e.a. uitleggen, maar fijn is het wel als je al wat kennis erover hebt. Zo voel je je ook wat zekerder tijdens het gesprek.
3. Wat wil je uitgeven per maand
Klinkt wat gek want als je een huis koopt voor een bepaalde prijs heb je natuurlijk niets te kiezen. Bij een x bedrag hypotheek hoort ook een vast bedrag. Toch is het verstandig om te kijken wat je per maand kunt missen aan je hypotheek. Denk eraan dat zaken als verzekeringen enzo er nog bij komen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je €200.000,- kunt lenen en daar €800,- netto per maand voor betaald, maar wil je dat wel? Zelf willen wij meer ruimte overhouden in ons budget om leuke dingen te kunnen doen. Wat iedereen wilt moet hij/zij natuurlijk zelf weten, maar denk er wel vooraf over na.
4. Stel een vragenlijst op
Net zoals bij elk belangrijk gesprek is het fijn om vooraf een vragenlijst klaar te hebben, die je kunt meenemen naar het gesprek. Vooral bij belangrijke zaken als dit is het goed dat je vraagt wat je wilt. Door de overweldigende lading aan informatie kan het namelijk zijn dat je vragen vergeet.
5. Neem iemand mee
Ga nooit alleen het gesprek aan. Niet dat het niet te vertrouwen is, want dat is het uiteraard zeker. Maar met z’n tweeën vang je meer informatie op dan alleen. Uit ervaring weet ik dat een hypotheekgesprek enorm informatievol is en alleen kun je gewoonweg niet alles tot in detail onthouden. Twee extra oren zijn dus zeker fijn!
Uiteraard zijn er nog veel meer tips, maar die zijn vaak ook een beetje afhankelijk van de situatie waar je in zit. Verkoop je zelf bijvoorbeeld ook een huis? Dan kun je met andere vragen komen te zitten dan wanneer je je eerste koophuis koopt.
Heb jij nog aanvullende tips voor tijdens een hypotheekgesprek?
– samenwerking –
written by