Valkuilen in het opvoeden van je peuter

Peuter

Het opvoeden van een peuter is lastig omdat je kind zich in deze fase sterk ontwikkelt. Peuters hebben een erg sterke wil, willen de hele wereld in een rap tempo ontdekken en zijn nog niet zo bekend met het woordje ‘nee’. In de zogeheten peuterpuberteit hebben dan ook veel ouders hun handen vol. Er zijn een paar valkuilen in deze periode waar we je graag op wijzen.

Te veel vrijheid geven

Natuurlijk is een bepaalde mate van vrijheid en zelfstandigheid belangrijk voor je kindje, maar dat is duidelijkheid ook. Een peuter heeft sturing nodig. Dit geef je door duidelijke grenzen te stellen en duidelijke regels op te stellen, die jij en je partner consequent hanteren. Probeer altijd rustig en geduldig te blijven tijdens de buien van je kindje en niet toe te geven om van het gehuil af te zijn.


Te weinig aandacht geven

Ouders kunnen zo gericht zijn op wat een kindje allemaal verkeerd doet, dat er geen aandacht overblijft voor wat er allemaal goed gaat. Heb ook aandacht voor goed gedrag en probeer dit zoveel mogelijk te belonen. Door het slechte gedrag te negeren, is je peuter eerder geneigd om het goede gedrag te herhalen om zo meer complimentjes in de wacht te slepen. Deze positieve manier van opvoeden is ook voor jezelf een stuk leuker.


Gevoelens niet serieus nemen

Je peuter mag dan nog klein zijn, maar zijn of haar gevoelens zijn serieus. Een peuter heeft onvoorwaardelijke liefde nodig, op welke manier je kind zich ook gedraagt. Kijk goed naar je kindje en erken en benoem de gevoelens van je kind en hoe jij je hierbij voelt. Door liefde te schenken voelt je kind zich veilig en gesteund.


Dingen uit handen nemen

Misschien heb je haast en kan je echt niet wachten totdat je kind zelf zijn hele bordje heeft leeggegeten of zijn jas heeft dichtgedrukt. Peuters willen graag alles zelf doen. Dit is niet altijd handig, maar wel noodzakelijk omdat je kind zo zijn zelfstandigheid vergroot. Door je kindje dingen zelf te laten doen, spreek je ook je vertrouwen uit in je kind wat het zelfvertrouwen weer vergroot.


Realistische verwachtingen

Aan de andere kant is het wel belangrijk om realistische verwachtingen te hebben van je kind, zegt opvoedkundige en schrijfster voor de SweetestHome-website Naomi van Leeuwen. “Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en jouw peuter is uniek. Het kan problemen geven als je verlangt dat je kind alles in één keer goed doet of wanneer je te veel verwacht. Een kind mag juist fouten maken, want daar leert hij of zij van.”


Weinig oog voor jezelf hebben

Jouw kindje staat waarschijnlijk op de eerste plaats, maar vergeet ook jezelf niet. Als je oververmoeid bent kun je namelijk een stuk minder hebben. Door goed voor jezelf te zorgen, zorg je ervoor dat jij een betere ouder bent. Pak voldoende rust en ontspanning en verwen jezelf bijvoorbeeld af en toe met een (zelf)massage. Je gaat merken dat het een stuk makkelijker wordt om je geduld te bewaren.

Hoe ervaar jij het ouderschap met een peuter?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mobiele versie afsluiten