Voorbereiding op een operatie

operatie

Oke, dit onderwerp klinkt heel zwaar, maar eigenlijk valt het wel mee. Heb je een operatie op de planning staan, dan is het belangrijk dat je je daar goed op voorbereidt. Met een goede voorbereiding is de nazorg vele malen makkelijker en verloopt jouw herstel soepel. Ik geef je vandaag 5 tips ter voorbereiding op een operatie.

Een operatie klinkt altijd heel heftig en soms is het dat natuurlijk ook. Zelf ben ik vier keer geopereerd: twee keer een keizersnede en twee keer liposuctie. Ik geef mijn tips dan ook op basis van mijn ervaringen met deze twee operaties.

1. Haal hulpmiddelen in huis

Een heel belangrijk punt is om hulpmiddelen in huis te halen. Dit varieert van een hoog laag bed als je echt langere tijd moet blijven liggen tot een trippelstoel. Voor mijn liposucties waren krukken heel handig geweest en bij al mijn operaties was een douchekruk heel fijn geweest. Weet dat je bepaalde dure items ook kunt lenen! In aanschaf zijn ze soms vrij duur en je hebt ze toch maar voor een bepaalde periode nodig.


2. Zorg voor voorraad

Als je weet dat je een tijdje uit de running gaat zijn is het fijn om te weten dat je een voorraad aan eten in huis hebt. Ik bedoel hier niet mee dat je als een gek moet gaan hamsteren, maar doe slim je inkopen. Kies wat dingen die langer houdbaar zijn en die in tijd van nood altijd gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld diepvries erwtjes, spinazie, maar ook afbakbroodjes, soep, knakworstjes etc. Er kan natuurlijk altijd iemand boodschappen gaan doen, maar op die manier heb je altijd wat in huis.


3. Regel hulp

Eén van de belangrijkste dingen na een operatie is het krijgen van hulp. Hulp bij het aankleden wellicht, bij het douchen, maar ook bij het boodschappen doen, het huishouden, de kinderen etc. Met name als je een gezin hebt is een operatie een hele ingrijpende gebeurtenis en het gezinsleven ligt dan ook even helemaal overhoop. Mijn liposucties bijvoorbeeld onderging ik terwijl ik twee kleine kindjes had. Met hulp van mijn man, ouders en schoonouders is dat helemaal goed gekomen!


4. Plan niks

Na een operatie moet je niet teveel willen. Plan dan ook niks, zodat je geen druk voelt. Je herstel staat voorop en dit kun je niet pushen. Zelf deed ik dit na de eerste keizersnede wel. 8 dagen na de operatie stond ik, samen met mijn man en kleine Benthe in de maxicosi, op het gemeentehuis om te trouwen. Het kostte flink wat moeite, maar achteraf was het ook heel mooi. Om eerlijk te zijn raad ik dit niet aan, want het is toch een flinke aanslag op je lijf.


5. Rust uit

Neem je rust na elke ingreep die je ondergaat. Dit heb ik met name tijdens het herstel van mijn liposucties volop gedaan. Slaap goed en veel en combineer dit met rustig bewegen. Ik heb in die tijd heel veel Netflix gekeken bijvoorbeeld 😉

Heb jij nog een goede aanvullende tip?

– samenwerking –

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten