Waarom lezen zo belangrijk is

lezen

Lezen, nu in Coronatijd doen we het steeds meer. Daarvoor probeerde ik ook af en toe momentjes rust te nemen en er een boek bij te pakken. Lezen is goed voor je, op verschillende vlakken zelfs. Lees jij nog niet of nauwelijks? Na dit artikel pak je meteen een boek erbij, want vandaag vertel ik je waarom lezen zo belangrijk is.

1. Ontspanning

Voor de meeste van ons geldt dat lezen een vorm van ontspanning is. Het is een heerlijk momentje voor jezelf waarbij je je terugtrekt uit de gebeurtenissen van de dag. Een lekker kopje thee erbij en ploffen op de bank of in die fijne stoel. Lezen maakt je rustig en relaxed. Heb je een drukke dag gehad? Sluit die dan zeker af met een goed boek. Wist je trouwens dat je beter slaapt nadat je minstens een half uurtje lang gelezen hebt voor het slapengaan? Doe er je voordeel mee 😉


2. Taalniveau

Lezen helpt je ook bij je taalniveau. Dat klinkt als iets voor kinderen die net leren lezen, maar niets is minder waar. Wist je dat we in Nederland 6 taalniveaus hebben? Taalniveaus geven aan hoe makkelijk of hoe moeilijk een tekst is om te lezen, schrijven of begrijpen. Je kent vast wel die moeilijke teksten van voorwaarden, contracten en belastingen. Soms lijk je er niet wijs uit te worden. Hierbij gebruiken ze een hoog taalniveau. Een gebruiksaanwijzing die makkelijk leest is van een heel ander taalniveau dan die van de voorwaarden. Sommige mensen lezen complexe teksten met gemakt, terwijl anderen al moeite hebben met een nieuwsbrief. Dat is niet erg, maar juist dat zijn de verschillen in taalniveaus. Op mijn blog hou ik het vaak simpel en makkelijk leesbaar, zodat het lekker wegleest voor iedereen. Dit communicatiebureau past zijn teksten qua taalniveau aan aan de klant. Als je veel leest en hierbij ook varieert in het soort teksten en de moeilijkheid ervan, zul je na een tijd merken dat je er meer getraind in word en kan je taalniveau stijgen.


3. Woordenschat

Lees je veel, dan heb je dus kans dat je taalniveau hoger komt te liggen. Daar komt dan tevens bij dat je vaak wat moeilijkere woorden leert en je woordenschat zo verruimd wordt. Super natuurlijk, want zo ben je tekstueel beter onderlegd.


4. Teach your kids

Tot slot, zien lezen doet lezen. Wanneer jij als ouder interesse toont in het lezen van boeken heb je grote kans dat je kindjes je hierin volgen. Voor hen is dat natuurlijk alleen maar goed, want zij hebben nog zoveel te leren. Ik merk dat het bij mij en Benthe er een beetje in zit. Ik schrijf met gemak een goede tekst voor een blog en Benthe leest al een flink eind weg, ondanks dat ze pas in groep 3 zit. Trotse mama dus!

Hoevaak lees jij gemiddeld?

– samenwerking –

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mobiele versie afsluiten