Wanneer je vitamine B12 tekort komt

vitamine B12

Vitamine B12 is een belangrijke vitamine waar we eigenlijk niet zonder kunnen. Het zorgt ervoor dat de rode bloedcellen zuurstof in je bloed kunnen vervoeren en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Wat dat precies betekent voor je wanneer je vitamine B12 tekort komt en hoe je dit kunt oplossen lees je vandaag!

Wist je dat vitamine B12 enkel in dierlijke producten zit? Denk hierbij aan melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Omdat wij thuis heel weinig vlees eten kan het dus zijn dat we deze vitamine tekort komen. Niet voor niets wordt er aan veganisten aangeraden om vitamine B12 tabletten te nemen.

Een tekort aan deze vitamine leidt tot een vorm van bloedarmoede. Hierdoor kun je last krijgen van moeheid, duizeligheid, hartkloppingen en oorsuizen. Ook kan het een stukje verder gaan met tintelingen in de vingers, geheugenverlies, coördinatiestoornissen en spierzwakte in de benen. Neem deze klachten dan ook echt serieus en ga naar je huisarts. Alleen hij/zij kan je met zekerheid vertellen of je ook een tekort hebt aan vitamine B12.

Gelukkig komt een tekort zelden voor en dat komt mede doordat je lichaam deze vitamine kan opslaan en dus een voorraadje heeft. Pas na langere tijd een tekort opgebouwd te hebben krijg je klachten. Vaak is dat pas na maanden of zelfs een jaar.

Als je veganist bent raad ik je persoonlijk aan om de supplementen uit voorzorg te nemen. Teveel van vitamine B12 kan namelijk geen kwaad. Ook als je vegetariër bent is het verstandig om een potje van de supplementen in huis te hebben. Omdat wij thuis meestal eenmaal per week vlees eten en ik zelf genoeg eieren eet, maak ik me er geen zorgen over.

Ben je nieuwsgierig over hoeveel van deze vitamine je nodig hebt? Neem dan eens een kijkje bij het Voedingscentrum. Zij kunnen namelijk middels een tabel precies vertellen wat jouw aangeraden hoeveelheid is. Er zit namelijk verschil tussen de hoeveelheden voor mannen en vrouwen op latere leeftijd, kinderen of als je zwanger bent en borstvoeding geeft.

Slik jij extra vitamine B12 supplementen?

– samenwerking –

Eén gedachte over “Wanneer je vitamine B12 tekort komt”

  1. Vitamine B12 gebrek is geen pretje. Al meer dan 10 jaar heb ik hier last van en krijg ik maandelijks injecties om mijn level b12 op pijl te houden. Ik merk het echt als mijn levels te laag zijn, zoals slecht zicht, stemmingswisselingen, gebrek aan eetlust en nog veel meer 🙁

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mobiele versie afsluiten