De lente staat alweer voor de deur en daarmee ook het moestuinseizoen. Sinds vorig jaar mag ik mezelf ook een trotse moestuinier noemen! We maakten zelf een moestuinbak op poten en hebben ons in het avontuur gestort. Zo leuk en tevens ook zo leerzaam. Dit jaar ga ik opnieuw de uitdaging aan en neem ik (veel) leermomenten van vorig jaar mee. Mocht je nu ook een moestuintje willen beginnen, maar heb je geen idee wat je hiervoor nodig hebt om te kunnen starten? In dit artikel geef ik je goede tips!
1. Waar ga je moestuinieren?
Heel vanzelfsprekend, maar wel iets om goed over na te denken, is de plek waar je jouw moestuintje wilt. Wil je dit ergens op een plek in de tuin in de grond? Of wil je liever een bak die eventueel ook nog op poten kan zoals wij dat hebben. Jouw keuze hangt natuurlijk ook grotendeels af van de plek die je beschikbaar hebt. Een kleine tuin of balkon leent zich ook prima voor een moestuintje, maar dan wel in bakken en/of potten. Heb je heel veel grond, doe het dan lekker daar want zo heb je veel meer ruimte. Wij hebben wel een grote tuin, maar niet meer veel plek voor een moestuintje en kozen daarom voor een op maat gemaakte bak. Werkt namelijk ook prima!
2. Grond en voeding
Natuurlijk heb je grond nodig, want hierin groeien jouw planten. Maak je gebruik van een bak of potten, haal dan goede potgrond en voeg daar speciale voeding voor de moestuin aan toe. Herhaal deze voeding overigens om de paar maanden om zo de grond goed te houden zodat jouw moestuintje lekker blijft groeien en de planten sterk en gezond zijn. Je hoeft overigens niet elk jaar de grond te vervangen, maar pept deze even goed op in de winter en het voorjaar voordat de plantjes erin komen. Meet de pH waarde en voeg desnoods tuinturf of kalk toe om deze op pijl te houden.
3. Zaadjes
Dan is het tijd om te kiezen wat je allemaal gaat laten groeien in jouw moestuintje. Wij maken altijd een combinatie van fruit en groenten die we veel eten. Denk aan aardbeien, snacktomaatjes en kleine komkommertjes. Ook kleine paprikaatjes doen het hier goed, met name in de broodtrommels 😉 . Dit jaar ga ik voor het eerst nog munt (heerlijk voor die zomerse mojito) en groene asperges kweken. Ik kan niet wachten om te zien hoe dit uitpakt! Zaadjes kun je makkelijk online bestellen of kopen in het tuincentrum. Let wel op wat je koopt, want van één bepaalde groente zijn veel variaties. De aardbeien die ik nu heb bijvoorbeeld verstekken niet veel, brengen veel oogst op en zijn zoetsappig.
4. Planning en bijhouden
5. Genieten
Tot slot, wanneer jouw plantjes buiten ook goed groeien en de vruchten klaar zijn om te plukken is het tijd om te oogsten. Hoe je dit doet verschilt per soort. Groenten en fruit knip je dikwijls af, maar bij pluksla bijvoorbeeld pluk je enkel wat sla af in de hoeveelheid wat je nodig hebt. Superhandig natuurlijk, want hij groeit gewoon verder.
Heb jij nog een leuke aanvullende moestuintip?
– Dit artikel bevat producten die mogelijk zijn gemaakt door een merk/bedrijf –