Wat heb je nodig voor een moestuintje?

moestuinplanner Zoedt

De lente staat alweer voor de deur en daarmee ook het moestuinseizoen. Sinds vorig jaar mag ik mezelf ook een trotse moestuinier noemen! We maakten zelf een moestuinbak op poten en hebben ons in het avontuur gestort. Zo leuk en tevens ook zo leerzaam. Dit jaar ga ik opnieuw de uitdaging aan en neem ik (veel) leermomenten van vorig jaar mee. Mocht je nu ook een moestuintje willen beginnen, maar heb je geen idee wat je hiervoor nodig hebt om te kunnen starten? In dit artikel geef ik je goede tips!

1. Waar ga je moestuinieren?

Heel vanzelfsprekend, maar wel iets om goed over na te denken, is de plek waar je jouw moestuintje wilt. Wil je dit ergens op een plek in de tuin in de grond? Of wil je liever een bak die eventueel ook nog op poten kan zoals wij dat hebben. Jouw keuze hangt natuurlijk ook grotendeels af van de plek die je beschikbaar hebt. Een kleine tuin of balkon leent zich ook prima voor een moestuintje, maar dan wel in bakken en/of potten. Heb je heel veel grond, doe het dan lekker daar want zo heb je veel meer ruimte. Wij hebben wel een grote tuin, maar niet meer veel plek voor een moestuintje en kozen daarom voor een op maat gemaakte bak. Werkt namelijk ook prima!

2. Grond en voeding

Natuurlijk heb je grond nodig, want hierin groeien jouw planten. Maak je gebruik van een bak of potten, haal dan goede potgrond en voeg daar speciale voeding voor de moestuin aan toe. Herhaal deze voeding overigens om de paar maanden om zo de grond goed te houden zodat jouw moestuintje lekker blijft groeien en de planten sterk en gezond zijn. Je hoeft overigens niet elk jaar de grond te vervangen, maar pept deze even goed op in de winter en het voorjaar voordat de plantjes erin komen. Meet de pH waarde en voeg desnoods tuinturf of kalk toe om deze op pijl te houden.

3. Zaadjes

Dan is het tijd om te kiezen wat je allemaal gaat laten groeien in jouw moestuintje. Wij maken altijd een combinatie van fruit en groenten die we veel eten. Denk aan aardbeien, snacktomaatjes en kleine komkommertjes. Ook kleine paprikaatjes doen het hier goed, met name in de broodtrommels 😉 . Dit jaar ga ik voor het eerst nog munt (heerlijk voor die zomerse mojito) en groene asperges kweken. Ik kan niet wachten om te zien hoe dit uitpakt! Zaadjes kun je makkelijk online bestellen of kopen in het tuincentrum. Let wel op wat je koopt, want van één bepaalde groente zijn veel variaties. De aardbeien die ik nu heb bijvoorbeeld verstekken niet veel, brengen veel oogst op en zijn zoetsappig.

4. Planning en bijhouden

Heb je jouw zaadjes? Dan is het tijd om te gaan voorzaaien. Hiervoor heb je een kweekkastje met deksel nodig. Het handigste is wanneer de deksel hiervan schuifjes heeft die je open en dicht kan zetten om eventueel te luchten. Natuurlijk kun je ook een doorzichtige bak met deksel pakken en de deksel regelmatig eraf laten. De bedoeling is dat je de zaadjes in kleine turfpotjes plant en deze in de bak op de vensterbank zet. Licht en warmte zijn namelijk de benodigdheden om de zaadjes te laten ontkiemen. Zet er ook prikkers bij met welke groente of fruit waar groeit, zo houdt je overzicht. Zijn ze groot genoeg? Dan kun je ze met een klein vorkje voorzichtig verspenen in een groter potje. Zijn de plantjes ook daar groot genoeg? Dan mogen ze buiten ontharden (een weekje regelmatig buiten zetten zodat de plantjes aan de temperatuur buiten wennen) en erna de bak of grond in. Hierbij kun je ook wat fijne spulletjes gebruiken, zoals tuingereedschap om te verpotten, een knipschaartje, maar ook vliesdoek om jouw gewassen te beschermen tegen teveel zon of vogels en stro als bodembedekker voor de aardbeien. Wat je precies nodig hebt ligt aan jouw gekozen groenten en fruit.

Dit hele proces kan best ingewikkeld zijn, zeker wanneer je voor het eerst gaat beginnen met een moestuin. Zorg daarom altijd voor een goede planning. De Zoedt moestuinplanner kan je hierbij helpen. Hier kun je per gewas in zetten hoe en wanneer je het moet verzorgen. Dat zorgt voor overzicht en rust en je kunt niets vergeten. Ook staat er per maand een handig overzicht in wat je die maand allemaal kunt of moet doen in je moestuin. Er is ruimte voor jouw moestuinplan incl. tekenruimte en je kunt jouw gewassen groeperen (er zijn veel fijne combinaties). Op die manier weet je zeker dat je het op de juiste manier doet en de plantjes goed gaan groeien. Zo kun je genieten van het lekkerste eigen verbouwde groenten en fruit!

5. Genieten

Tot slot, wanneer jouw plantjes buiten ook goed groeien en de vruchten klaar zijn om te plukken is het tijd om te oogsten. Hoe je dit doet verschilt per soort. Groenten en fruit knip je dikwijls af, maar bij pluksla bijvoorbeeld pluk je enkel wat sla af in de hoeveelheid wat je nodig hebt. Superhandig natuurlijk, want hij groeit gewoon verder.

Heb jij nog een leuke aanvullende moestuintip?

– Dit artikel bevat producten die mogelijk zijn gemaakt door een merk/bedrijf –

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten