Wat maakt bamboe zo speciaal?

bamboe

Bamboe wordt sinds 2000 gebruikt voor de productie van kledingstukken en is sindsdien een favoriet geworden voor zowel de producenten als consumenten. In dit artikel bespreken we wat bamboe zo uniek maakt in vergelijking tot katoen.

Antibacterieel en zijdezacht

Het stof voelt soepel en zijdezacht aan. Dit komt door het ronde oppervlak van de bamboevezels. Dit zorgt dus voor een hoog draagcomfort. Bamboetextiel is van zichzelf een antibacteriële stof. Bij andere stoffen wordt dit bereikt door het handmatig toevoegen van (chemische) hypoallergenen.

De micro gaatjes in de bamboevezel zorgen ervoor dat vocht sneller geabsorbeerd wordt en verdampt. Het neemt tot wel 70% meer vocht op dan katoen. In warmere perioden zitten bamboe sokken en bamboe shirts erg fijn, omdat ze vocht sneller absorberen. In de zomer werkt het verkoelend en in de winter zit het warmer dan katoen. De open structuur van de vezels zorgt hiervoor. Tevens is bamboe van nature UV-beschermend en filtert 98% van de schadelijke stralingen.

Bamboe is milieuvriendelijk

De bamboeplant kent vijf grote voordelen voor het milieu. Het eerste, en volgens ons, het belangrijkste voordeel is dat het 2x meer CO2 verwerkt dan een normale boom. Ook heeft de bamboeplant geen bestrijdingsmiddelen nodig in vergelijking tot katoen dat 25% van alle gebruikte bestrijdingsmiddelen nodig heeft.

De bamboeplant produceert 35% meer zuurstof dan katoen. Katoen is juist zeer milieubelastend. Daarnaast heeft katoen zo’n 2,6% van het wereldwijde waterverbruik nodig. Een groot voordeel is dat de bamboeplant voldoende heeft aan natuurlijke regenval. Er is dus geen extra water nodig.

Bamboe produceert 20x meer textielvezels per hectare in vergelijking met katoen. Er is voor katoen 10.000 liter water nodig om te kunnen produceren. De productie van bamboetextiel is wel 80% minder belastend voor het milieu dan katoen.

Al met al kan er geconcludeerd worden dat de bamboeplant in vergelijking tot katoen milieuvriendelijker is. Ook heeft bamboekleding meer voordelen voor de drager dan kleding van katoen.

Wist jij deze facts over bamboekleding al?

– samenwerking –

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mobiele versie afsluiten