Wat te doen bij een legionella besmetting?

legionella besmetting

Je hebt er vast wel eens over gehoord, legionella. Legionella is een soort bacterie die best vervelend kan zijn en met name in de zomer best veel voor komt. Het houdt er namelijk van om zich te nestelen in je waterleiding en wanneer jij bijvoorbeeld op vakantie bent en er dus een paar dagen geen water door wordt gespoeld kunnen deze bacteriën groeien. Wat een legionella besmetting is, hoe je het oploopt en vooral wat moet je doen bij een daadwerkelijke besmetting? Je leest het hier!

Wat is legionella?

Legionella is een bacterie die een infectie kan veroorzaken. Omdat het zich in waterleidingen nestelt wordt het via de longen door het inademen overgebracht. Je ademt namelijk zeer kleine druppeltjes water (nevel) in waar deze bacterie in zit. Belangrijk om te weten is dat de bacterie niet besmettelijk is en dus niet van mens op mens kan worden overgedragen.

De legionallebacterie vermenigvuldigt zich alleen in water dat een temperatuur heeft tussen de 25 en 55 graden. De bacterie houdt niet van koud water en gaat kapot bij warmer water. Belangrijk is om minimaal wekelijks koud en warm water te gebruiken. Staat de kraan voor langere tijd stil, omdat je bijvoorbeeld bent weggeweest, dan is het aan te raden om het water in de leidingen dan te verversen door het direct even goed door te spoelen. Op die manier wordt eventueel legionella weggespoeld en kun je geen besmetting oplopen.

Legionelle besmetting, wat te doen?

Ben je toch besmet geworden? Geen nood, want voor de meeste mensen kan het geen kwaad. Zij worden namelijk niet ziek ervan. Wordt je wel ziek, dan begint dat meestal met verkoudheid, hoest, koorts en spierpijn. De bacterie kan in enkele gevallen de veteranenziekte veroorzaken, een ernstige longontsteking. Uiteraard bestaat er ook een lichtere vorm van, de legionellagriep. Ga dan zeker naar de huisarts, want dan krijg je antibiotica voorgeschreven.

Wanneer je vermoed dat er legionella in de leidingen zit bij een bedrijf of vereniging, dan dien je een melding legionella te doen. Hier maken namelijk meer mensen gebruik ervan en dus kan het voor meerdere mensen een gevaar zijn.

Hoe ga jij om met legionella?

– samenwerking –

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mobiele versie afsluiten