Zo knap je jouw houten tuinmeubels op

tuinmeubels

Tijdens de wintermaanden hebben je houten tuinmeubels het zwaar te verduren (als je ze buiten laat staan). Regen, wind, misschien zelfs sneeuw: niets blijft ze bespaard. Het zou erg goed kunnen dat je houten tuinmeubels vergrijsd of vies geworden zijn. Om ze in de lente weer te laten stralen, kun je ze met behulp van dit stappenplan opknappen. Ik kan je alvast vertellen: het is makkelijk en het kost niet veel geld! Lees snel hieronder hoe je het aanpakt.

Stap 1: pak je tuinmeubelen aan met een ontgrijzingsmiddel

Als eerste ga je aan de slag met een ontgrijzer van een merk, zoals HG. Dit middel verwijdert hardnekkig vuil en ontgrijst (zoals de naam al doet vermoeden) de meubels. De ontgrijzer trekt diep door in het hout en zorgt dat de natuurlijke kleur weer wordt hersteld.

Spray het middel over je tafel, tuinstoelen en eventuele andere houten meubelen. Laat het daarna goed inwerken (tien minuten). Hierna ga je met een spons langs de oppervlakte en druk dit goed aan tegen het hout. Zo kan het er goed intrekken. Tot slot reinig en ontvet je de meubels intensief, zodat de olie, lak of beits straks beter hecht aan het hout.

Stap 2: maak de meubelen grondig schoon

Nu is het tijd om flink te poetsen! Pak er een schuurspons bij en schrob met de schuurkant al het hardnekkige vuil van de tuinmeubelen. Zorg ervoor dat je het schuursponsje regelmatig omspoelt, zodat je het beste resultaat krijgt. Als je klaar bent met poetsen, spoel je alles goed af met water en laat je de meubels drogen. Kun je mooi even een kop koffie drinken.

Tip: Je kunt ook een hogedrukspuit gebruiken om al het hardnekkige vuil te verwijderen. Zet de hogedrukspuit niet op een te hoge stand, houd maximaal 100 bar aan. Dit is ruim voldoende.

Stap 3: schuur je rot

Zodra de tuinmeubelen helemaal droog zijn, is het tijd voor het echte werk. Pak je schuurmachine, handschoenen en masker erbij, want het is tijd om te schuren! Begin bij het schuren met een korrel va p80 en eindig met een korrel van p120. Loop al je tuinmeubelen nog even goed na om te kijken of je niks gemist hebt. Als je alles geschuurd hebt, is het tijd voor de volgende stap!

Stap 4: afstoffen en oliën maar

Wat zijn je tuinmeubelen al opgeknapt hè na de schuurbeurt? Voor de finishing touch mag je nu het geheel afstoffen en oliën. Om te beginnen, stof je het hout grondig af met een zachte borstel. Daarna giet je tuinmeubelolie in een verfbakje en dep je een kwast in de olie. Nu ben je klaar voor het therapeutische werk, want je mag lekker verven. Verf alle houten tuinstoelen, je tafel en andere (eventuele) houten tuinmeubels en gebruik een bokkenpoot kwast voor de moeilijke hoeken. Laat vervolgens de olie intrekken en ga met een schone doek over alle meubelen heen om al de overtollige olie te verwijderen.

Tip: als je het nodig vindt, kun je eventueel nog licht schuren als alles is ingetrokken. Dit zorgt voor een nóg gladder resultaat.

Stap 6: geniet van het eindresultaat

Je hebt vast nog wel een oude foto van je tuinmeubelen, maak nu een nieuwe foto en zet ze even naast elkaar. Wat zijn je houten tuinmeubelen opgeknapt hè? Maar dat zag je natuurlijk ook zonder de twee foto’s naast elkaar. Geniet nu lekker van je ‘nieuwe’ tuinmeubelen en laat dat zonnetje maar komen!

Eén gedachte over “Zo knap je jouw houten tuinmeubels op”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten