Zo maak je jouw eigen speeltoestel voor in de tuin!

speeltoestel

Sinds het eerste corona jaar hebben wij een heus speeltoestel in de tuin staan. Superleuk voor de kindjes, want er zit vanalles op en aan. Denk aan een glijbaan, een uitkijkpost met verrekijker, een schommel en zelfs een picknicktafel. Ze spelen hier gelukkig regelmatig op en ik kan het dan ook iedereen aanraden. Dergelijke toestellen zijn soms best duur, maar weet dat je het ook zelf kunt maken wanneer je wat handige vingers hebt!

1. Het ontwerp

Alles begint natuurlijk met een plan. Hoe ga je jouw speelhuis maken en wat wil je er allemaal op en aan? Wil je net als ons een glijbaan en een schommel, weet dan dat dat best wat ruimte in beslag neemt. Misschien wil je wel een speelhuisje erop maken, want ook dat kan natuurlijk! Mocht je geen idee hebben, dan kun je gelukkig altijd nog internet raadplegen. Google eens of kijk eens op Pinterest. Daar staan vaak hele leuke en originele ideeën op! Zo maakten wij onder het klimgedeelte een picknicktafeltje, maar natuurlijk kun je er ook heel goed een zandbak in maken!

2. De boodschappenlijst

Weet je wat je wilt en is jouw bouwtekening klaar? Dan is het tijd om alle spullen te gaan halen. Je kunt voor allerlei houtsoorten kiezen. Vuren latten zijn hierbij vaak een goede keuze die ook nog niet eens heel duur uitvalt. Kies voor geïmpregneerd hout of beits goed, zodat het lang mee kan gaan. Een speeltoestel maak je immers niet elk jaar opnieuw. Denk naast het grote materiaal ook aan de verbindingsstukken, zoals hoekjes, schroeven en een U profiel staal. Ben je niet zeker van de maat? Koop dan meerdere soorten en bewaar je bon, zodat je de rest wat je niet nodig hebt kunt terugbrengen.

3. Hulp inschakelen

Voordat je begint is het handig om hulp in te schakelen. Een groot speeltoestel met glijbaan en schommel is immers moeilijk om helemaal in je eentje te bouwen. De hulp hoeft overigens niet technisch te zijn, maar kan al heel handig zijn om balken en latten vast te houden of om schroeven aan te geven. Zo maak je het jezelf net een beetje makkelijker.

4. De opbouw

Wanneer je eenmaal gaat opbouwen is het handig om van tevoren alles op maat te hebben gezaagd. Meet dubbel (het liefst driedubbel) zodat je zeker weet dat je de goede maat hebt. Leg alles op volgorde bij elkaar en je kunt gaan beginnen. Wanneer alles netjes klaar ligt heb je het materiaal zo voor het grijpen en kun je lekker doorpakken. Vergeet niet te pauzeren met wat lekkers en drink genoeg!

5. De finishing touch!

En dan is het speeltoestel klaar! Vergeet de laatste puntjes op de i niet, zoals leuke bloemetjes in die bloembak of lampjes om het speelhuisje. Of wat dacht je van een heus naambordje? Er is zoveel leuks te verzinnen om het speeltoestel mee te personaliseren en op te leuken!

– samenwerking –

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten